Overslaan en naar de inhoud gaan

'Centric verliest weer directie vanwege kwestie Sanderink'

ICT-dienstverlener Centric is opnieuw zijn topmanagement kwijtgeraakt, weet het FD te melden op basis van meerdere onafhankelijke bronnen. De relatief vers aangetreden CEO (Johan Taams), COO (Bart Fehmers) en CFO (Patrick Rosengarten) zouden zijn gestuit op Centric-eigenaar Gerard Sanderink én op hun medebestuurders. De drie wilden naar de Ondernemingskamer gaan om inmenging door Sanderink tegen te gaan, maar zouden daarin zijn geblokkeerd door andere, niet-uitvoerende topmanagers.
Centric-CEO Taams
© Centric
Centric

Het plan om een procedure tegen Sanderink aan te spannen bij de Ondernemingskamer zou als doel hebben gehad om "verdere reputatieschade voor Centric te voorkomen", schrijft het Financieele Dagblad (FD). Dit door de eigenzinnige eigenaar van het ICT-bedrijf "terug zijn hok in te sturen". Recent is Centric door de rechter hard op de vingers getikt voor misbruik van recht, omdat het samen met Sanderinks zonnepanelenbedrijf DSS een claim had ingediend tegen de voormalige levens- en zakenpartner van de Twentse miljonair. Die claim kwam qua hoogte overeen met het bedrag dat Sanderink nog altijd aan haar moet betalen in verloren zaken en misstanden die hij heeft gepleegd.

Toch mengen in 'privékwestie'

Begin dit jaar heeft de Centric-directie verklaard dat het zich niet kan en ook niet wil mengen in deze rechtszaken van Sanderink. Dit was in reactie op vragen van AG Connect. In april hebben CEO Taams en CFO Rosengarten nog aan het FD verteld dat 'de kwestie Sanderink' niet groter gemaakt moet worden dan het is. Het slepende conflict met Brigitte van Egten, voormalig topbestuurder van DSS, zou een privékwestie zijn, aldus het bestuur van Sanderinks ICT-bedrijf.

Uit een reconstructie door AG Connect blijkt dat Centric vóór dat april-interview met het FD benodigde stappen heeft gezet voor de tegenclaim plus beslaglegging bij Van Egten. Dit is in maart gedaan, door Centric en DSS. Daarbij luidt de claim namelijk er sprake is van tientallen miljoen euro's aan misgelopen omzet, over 2019 en 2020. Dat zou dan bijna het volledige omzetverlies van Centric over die jaren zijn. In de jaarverslagen is dit echter niet vermeld.

Omzetverklaringen in rechtbank

CFO Rosengarten, die begin 2020 in dienst is gekomen, heeft in het FD-interview van medio april verteld dat de omzetdaling van 2021 is te wijten aan Centrics gevoeligheid doordat het veel aan detachering doet. Eind april heeft Centric-bestuurder Louis Luijten echter op een rechtbankzitting in Almelo verklaard dat een onderdeel van de IT-dienstverlener failliet dreigt te gaan door het conflict tussen Sanderink en Van Egten.

Welk bedrijfsonderdeel dat dan is en waarom dat niet gestut kan worden door beter draaiende activiteiten, is niet bekend. AG Connect heeft toen vragen hierover uitgezet bij Centric, maar nog geen antwoorden ontvangen. Begin 2020 heeft Sanderink in een rechtszitting al plots verklaard dat zijn ICT-bedrijf geen miljoenen winst maar miljoenen verlies had geleden. Het ging daarbij volgens de topman om 11 miljoen euro verlies in plaats van 18 miljoen winst, maar dat is later door accountant Ernst & Young tegengesproken. Centric, dat toen al enige tijd zonder CFO zat, heeft de verklaring van financieel verlies toen ingetrokken.

Bestuursbemoeienis 

Nu wordt niet-uitvoerend bestuurslid Luijten door het FD genoemd als één van de drie (niet-uitvoerende) bestuursleden die de gang naar de Ondernemingskamer hebben tegengehouden. Via die rechtbank voor het bedrijfsleven moest eigenaar Sanderink dan worden weggehouden van bestuurszaken. De miljonair heeft na voorgaande managementleegloop weer zelf het roer meer in handen genomen, maar is daar uiteindelijk op teruggekomen. Dit was zowel bij Centric als ook bij zijn bouwbedrijf Strukton. Bij laatstgenoemde is hij vervolgens echter snel weer teruggekeerd.

CEO Taams, COO Fehmers en CFO Rosengarten zouden na het tegenstemmen door hun drie collegabestuurders hebben geconcludeerd dat ze niet meer verder kunnen bij Centric. Het interne blokkeren van hun poging om Sanderinks invloed in te perken is volgens het FD gedaan door Luijten en Sanderinks vertrouweling Aike Schoots. Volgens de directiepagina van Centric is Peter Mous ook non-executive board member bij het ICT-bedrijf van miljonair Sanderink. IBM-veteraan Mous zit sinds maart 2021 bij Centric. Luijten is in juli 2020 aangetreden bij Centric. Schoots is sinds november 2013 bestuurslid bij Centric en al jaren topmanager bij Strukton.

Rian van Rijbroek

Schoots heeft ook zitting in de stichting die Sanderinks aandelen beheert. Volgens de regelementen van die stichting mag de Centric- en Strukton-topbestuurder echter na 31 december vorig jaar geen bestuursfunctie meer mag vervullen. Die 'deadline' is vanwege zijn bereiken van 70-jarige leeftijd, wat begin vorig jaar is gebeurd. Het overblijvende stichtingsbestuur bestaat dan uit de 73-jarige Sanderink zelf en zijn 52-jarige levenspartner Rian van Rijbroek, die omstreden is vanwege haar claims van cybersecurity- en financiële expertise. Eind vorig jaar leek er sprake van een aandelenverschuiving rond de stichting, maar dat is door CEO Taams en bestuursvoorzitter Luijten tegengesproken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in