Management

Governance
Centric

Centric-top over Sanderink: niet groter maken dan het is

Centric-CEO en -CFO willen open en transparant zijn.

© Centric
19 april 2022

Centric-CEO en -CFO willen open en transparant zijn.

IT-dienstverlener Centric voert een nieuwe strategie om de schandalen rond eigenaar Gerard Sanderink achter zich te laten. De relatief recent ververste bedrijfstop zegt nu openheid na te streven en heeft daarvoor zijn jaarverslag onder embargo aan het FD verstrekt, met een interview. Daarbij wordt 'de kwestie Sanderink' afgezwakt en lijkt zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek te worden vermeden.

Het nu gepubliceerde jaarverslag van Centric over 2021 toont een dalende omzet. Dat staat haaks op de in coronatijden gestegen omzetten bij veel andere IT-bedrijven, waaronder leveranciers van hardware en software maar ook IT-dienstverleners. Bij Centric is het brutoresultaat wel toegenomen. Voor dit jaar richt het bedrijf zich op groei. Begin 2023 verliest het IT-bedrijf van Gerard Sanderink de grote klant DNB, die zijn 4-jarige contract niet gaat verlengen.

'Toekomstvast belangrijker dan omzet'

CFO Patrick Rosengarten verklaart in het interview met het FD dat de gedaalde omzet te wijten is aan Centrics gevoeligheid doordat het veel aan detachering doet. "Bedrijven hebben door corona behoudend geïnvesteerd", aldus de financieel directeur. Hij is begin 2020 aangetreden na maanden van leegte op die bestuurspositie bij Centric. CEO Johan Taams, die begin 2021 aan boord is gekomen bij Centric, voegt toe: "Omzetgroei is ook niet waar het om draait".

Hij stelt dat het veel belangrijker is om voldoende te investeren om toekomstvast te zijn. In de periode dat Centric- en Strukton-eigenaar Gerard Sanderink de rol van CEO vervulde, is er bij externe partijen - waaronder ook klanten - twijfel gekomen aan toekomstperspectief voor zijn bedrijven. De topman is met zijn bedrijven namelijk verwikkeld in diverse rechtszaken plus schandalen. Daarbij uit hij ook openlijk zijn geloof in kennis plus kunde van zijn vriendin Rian van Rijbroek.

Smart blockchain en schandalen

Die zelfverklaarde cybersecurity-expert is eerder door experts afgeserveerd, maar dat heeft Sanderinks vertrouwen in haar schijnbaar niet geschaad. De toenmalige CEO heeft het door Van Rijbroek aangedragen 'smart blockchain' ook namens Centric aangeboden als security-oplossing aan de Nederlandse overheid. In het interview met het FD nu doen Centrics huidige CEO en CFO die hele, slepende kwestie nu af als minder belangrijk. "Voor ons is Sanderink een prima eigenaar, de rest is een privékwestie", vertellen zij aan de financiële krant.

In het jaarverslag wordt niets vermeld over de schandalen en onrust rond de eigenaar, die is teruggetreden als bestuurder. Dit ondanks de nu officieel ingezette strategie van openheid en transparantie. CFO Rosengarten reageert daarop dat het ook niet groter gemaakt moet worden dan het is. "Wij werken voor de topbedrijven in Nederland. Die hebben echt wel onderzocht hoe het hier geregeld is", zegt hij tegen het FD.

CEO Taams vult aan dat toegang tot gegevens binnen Centric, van klanten zoals ook de overheid, echt goed afgeschermd is. "Ik kan er zelf niet eens bij. We hebben dat goed geregeld. Ik ben bestuurder, maar dat wil niet zeggen dat ik bij alle data kan. Daar worden we ook op geaudit. We zijn daar trots op."

Geen rol voor Van Rijbroek

Over de omstreden figuur van Sanderinks levenspartner Rian van Rijbroek is CEO Taams kort. Zij speelt geen enkele rol binnen Centric, verklaart hij. En er zijn vanuit dat bedrijf van Gerard Sanderink nog nooit betalingen aan haar verricht, benadrukt de CEO. Uit interne mails die zijn geopenbaard in het kader van rechtszaken is eind vorig jaar gebleken dat Van Rijbroek maandelijks 33.000 euro mocht declareren voor 'cybersecuritydiensten' aan Centric en Strukton.

Over de kwestie van eigenaarschap van Centric, nu in handen van de 73-jarige Sanderink, laten de huidige CEO en CFO zich niet uit. Formeel loopt dat via een vers opgerichte stichting waarin Van Rijbroek zitting heeft. Opvolging van Sanderink als hij komt te overlijden, is volgens de twee topmannen een zaak voor die eigenaar om over te praten. "Wat wij weten is dat er een STAK [stichting administratiekantoor - red] is waarin de continuïteit van de bedrijven is geborgd. Daarin zijn meerdere bestuurders benoemd."

Eigenaarschap Centric

Die bestuurders moeten wel ervaring hebben binnen de sector en de bewuste bedrijven, geeft CEO Taams aan. "De waarde van de bedrijven moet in de stichting blijven en mag er niet uitgehaald worden." Over wie de bestuurders zijn of worden, en of Van Rijbroek daar één van is, geeft de hoogste Centric-bestuurder een ontwijkend antwoord: "Dat ligt vast bij de notaris. Ik hoef ze niet te weten en ik weet ze niet." Klanten, inclusief de overheid, stellen daar volgens Taams "eigenlijk nauwelijks" vragen over.

1
Reacties
Pietertje 19 april 2022 12:03

En is er nog niemand bezig om hier een soap rond te schrijven? Een mix van the IT-crowd en Dallas. Mja, niemand gaat ooit geloven dat miljoenen bedrijven zo gerund worden natuurlijk...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.