Overslaan en naar de inhoud gaan

iPhone wissen en verzet kosten Centric-eigenaar bijna 2 miljoen

Gerard Sanderink, eigenaar en voormalig CEO van IT-dienstverlener Centric, moet 1,96 miljoen euro betalen aan dwangsommen. Bijna de helft daarvan is vanwege misdraging tegenover een deurwaarder vorig jaar, waarbij Sanderink beslaglegging weigerde op zijn iPhone en mailaccount. De smartphone van de IT-ondernemer was vervolgens op afstand gewist tijdens het verzet tegen de deurwaarder.
Centric-topman sSanderink
© Centric
Centric

Het totaal van bijna 2 miljoen euro aan dwangsommen is nu opgelegd door de rechter in een kort geding. Dat is aangespannen door Sanderinks voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten. Zij is door Sanderink herhaaldelijk en publiekelijk beticht van diverse misstanden, waaronder diefstal, fraude en het bezit porno op een bedrijfsserver.

Rian van Rijbroek

Dit conflict is (openlijk) begonnen toen zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek in het leven van de Centric-topman is gekomen. Zij is auteur van een tweetal boeken over cybersecurity, cybercrime en hacking. De inhoud bleek deels geplagieerd en deels niet goed onderbouwd. Van Rijbroeks zelfgeclaimde expertise is door Sanderink schijnbaar wel geaccepteerd en omarmd, getuige uitlatingen tegenover de pers en een mail aan het ministerie van Justitie en aan andere partijen.

Sanderinks beschuldigingen aan het adres van Van Egten zijn door achtereenvolgende rechters als ongefundeerd beoordeeld. Voor die eerdere verliezen in de rechtbank zijn de miljonair in totaal enkele tonnen aan dwangsommen opgelegd. Betaling daarvan bleef echter uit, mede vanwege lopende vervolgzaken en daarna nog mediation. Officieel loopt die door een rechter opgelegde conflictbemiddeling nog, maar een struikelpunt daarbij is de betaling van de reeds opgelegde dwangsommen.

Een deel daarvan is al wel geïncasseerd door Van Egten. Volgens het nu uitgesproken vonnis van de rechtbank Den Haag betreft dat "een substantieel bedrag". De twee strijdende partijen zijn er in de mediation echter niet in geslaagd om "afspraken te maken over de hoogte van de verbeurde dwangsommen en de betaling ervan".

Onderuit gehaalde 'bewijsrapporten'

In totaal eist Van Egten dwangsommen tot een totaal bedrag van 4,61 miljoen euro. Deze eis is gebaseerd op een vijftal eerdere vonnissen van rechtbanken in Almelo, Amsterdam en Utrecht. Deze gaan terug tot juni 2019. Sanderink voerde aan dat betaling niet aan de orde zou zijn zolang er nog forensische onderzoeken lopen naar de beschuldigingen die hij heeft geuit.

Centric-eigenaar Sanderink, die ook bouwbedrijf Strukton bezit, heeft eerder al verschillende partijen onderzoeksrapporten laten opstellen. Daaruit zouden dan de vermeende misstanden moeten blijken. Deze informatie is ook aan de pers, aan politici en politie en Justitie gestuurd, vanuit het Strukton-mailaccount van Gerard Sanderink. De opgestelde rapporten komen van onder meer een import/exportbedrijf en het door Sanderink in de arm genomen advocatenkantoor Lumen Lawyers.

Ook deze zijn in rechtszaken afgeserveerd. Daarbij heeft een rechter aan Sanderink het verbod opgelegd om die rapporten nog te circuleren, plus een gebod om een recent rapport te vernietigen. Daar heeft de topman zich niet aan gehouden. Ook niet nadat hij erop gewezen werd dat hij in strijd met dat eerdere vonnis handelde.

Bestuur van Centric, Strukton

Dit slepende conflict heeft de eigenaar van Centric en Strukton eerder zijn leidinggevende functies bij die twee bedrijven gekost. Hij had de positie van hoogste baas bij zijn IT- en zijn bouwbedrijf op zich genomen na een leegloop van topmanagers. Een reeks aan hooggeplaatste, ervaren mensen is vertrokken: deels opgestapt en deels weggestuurd door Sanderink. De bestuursraad van Strukton heeft Sanderink recent weer toegelaten als topbestuurder. Bij Centric staat Sanderink officieel nog 'buitenspel' wat bestuursrollen betreft.

Officieel is er nu beslag gelegd op een deel van Sanderinks bezittingen, waaronder zijn aandelen in Centric en Strukton. Vanwege de eerdere weigeringen om opgelegde dwangsommen te betalen, heeft zijn voormalige zaken- en levenspartner via de rechter dit beslag gerealiseerd. Indien Sanderink opnieuw weigert te betalen, kan er een veiling van die bezittingen volgen. Daarmee zou IT-dienstverlener Centric (en bouwbedrijf Strukton) deels in andermans handen komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in