Management

Carriere
Rian van Rijbroek, Nieuwsuur

'Centric komt in handen van Rian van Rijbroek'

Nieuwe bestuursconstructie via stichting brengt zelfverklaard cyberexpert weer naar voren.

Rian van Rijbroek, in Nieuwsuur-uitzending januari 2018 © NPO
8 december 2021

Nieuwe bestuursconstructie via stichting brengt zelfverklaard cyberexpert weer naar voren.

Nu ontdekte herziening van bestuursrollen en verdeling van aandelen bij stichting van Gerard Sanderink brengt Centric in de aandacht. Omstreden vriendin van eigenaar Sanderink zou zijn bedrijven al een jaar deels in handen hebben en op termijn nog meer. Het gaat naast ICT-dienstverlener Centric om bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea Group.

De bedrijven van de Twentse miljonair Sanderink zijn sinds oktober vorig jaar voor een deel in handen van zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Zij is toen door middel van een aandelenoverdracht plus een statutenwijziging bij de stichting mede-eigenaar en medebestuurder geworden. Dit onthult de lokale krant Tubantia nu, mede op basis van interne mails waar beslag op is gelegd.

Rechtszaken en tuchtklachten

De beslaglegging op mails van Sanderink is gedaan door zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten. Zij is al jaren verwikkeld in rechtszaken met de Centric-eigenaar die haar beticht van onder meer diefstal, fraude en het bezit van porno op een bedrijfsserver. Deze beschuldigingen zijn gekomen nadat Van Rijbroek in Sanderinks leven is gekomen. Van Egten heeft nu na een tuchtklacht tegen Sanderinks advocaten ook een tuchtklacht ingediend tegen zijn notarissen.

De notarissen van advocaten- en notarissenkantoor BarentsKrans in Den Haag zouden Sanderink hebben geholpen om een onethische verschuiving van aandelen en certificaten te plegen. Die verschuiving zou doelbewust zijn gedaan om uitstel te veroorzaken in beslaglegging op Sanderinks bezittingen. Deze beslaglegging kan leiden tot veiling van die bezittingen, waaronder dus aandelen in ICT-dienstverlener Centric. Van Egten heeft in de loop van de diverse rechtszaken een reeks aan dwangsommen toegekend gekregen, maar tot op heden weigert Sanderink die te betalen.

Eigenaarschap en bestuurspositie

De ingezette vertragingstactiek waar Tubantia nu over schrijft, betreft niet alleen verkoop en aankoop van aandelen en certificaten daarvoor. De Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink waarin Van Rijbroek eerst penningmeester was, heeft haar medebestuurslid gemaakt. Dat is in oktober vorig jaar gebeurd. Deze stichting beheert de aandelen van Sanderink.

Naast de 52-jarige vriendin van Sanderink is de 73-jarige miljonair zelf bestuurslid, plus Centric-topman Aike Schoots. Laatstgenoemde moet volgens de regelementen van de stichting aftreden in het kalenderjaar waarin hij 70 wordt. Schoots heeft in februari dit jaar die leeftijd bereikt en zou dus uiterlijk op 31 december aanstaande moeten aftreden.

Aanprijzing voor boek Van Rijbroek

AG Connect heeft nu vragen uitgezet bij diverse betrokken partijen. Dit betreft Centric en het relatief recent ververste management bij dat ICT-bedrijf, plus de bewuste stichting en Centric-topman Aike Schoots én Sanderinks eerder opgerichte stichting. Laatstgenoemde is de Stichting Gerard Sanderink die zijn nalatenschap ten goede zou laten komen aan zijn geboortestreek Twente. De nieuwere stichting (Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink) is opgezet nadat Van Rijbroek in het leven van Sanderink is gekomen. Die organisatie biedt een aanprijzing op zijn site van het tweede cybersecurityboek van Van Rijbroek.

6
Reacties
piet puk 22 december 2021 10:26

Zodra je goed bent voor 1000 keer 1 miljoen ben je geen miljonair meer, toch ...

Marcel vd Heijden 12 december 2021 09:42

Reactie aan "RBX"
U had op de basisschool beter moeten opletten. "Bevestigd" schrijf je in de tegenwoordige tijd toch echt met een t.
Goh, waar herkennen we deze schrijffout (en de warrige zinsopbouw) van?? Waarom reageer je niet met je eigen naam Rian? Heb je iets te verbergen??

Piet Moenen 10 december 2021 21:45

Ik heb ooit bij dit bedrijf gewerkt. Heb ik zo'n spijt van. Gelukkig werd ik gedetacheerd en werd binnen het bedrijf gezien als externe medewerker. Eenmaal "intern" wist ik niet hoe snel ik weg moest. Intern gingen toen al geruchten over die man. Typisch Napoleon gedrag.

Wilfred 09 december 2021 08:33

Op 8 december 2021 zijn in de media berichten verschenen over een beweerdelijke situatie, zijnde dat bedrijven van Gerard Sanderink deels in handen zouden zijn gevallen van zijn vriendin c.q. andere personen.

Er wordt in de berichtgeving verwezen naar diverse mails die tussen de heer Sanderink en zijn advocaten en notarissen zijn gewisseld in de periode oktober 2020 over een overdracht van aandelen van Sanderink. Deze mails vormen slechts een deel van de totale communicatie uit deze periode en geven dus slechts een beperkt beeld van de feiten.

De feiten in de berichtgeving zijn volstrekt onjuist nu dat de overdracht van aandelen geen doorgang heeft gevonden omdat de heer Sanderink zélf dit heeft tegengehouden. Er is dus geen situatie dat de bedrijven van Sanderink deels zijn overgedragen.

De heer Sanderink betreurt deze berichtgevingen en benadrukt dat de continuïteit en koers van Centric gewaarborgd is binnen een nieuwe governancestructuur die is opgezet door de nieuwe bestuurders, waarbij ook de relatie met de aandeelhouder Sanderink recent is bekrachtigd in de statuten.

Louis Luijten – Chairman of the board
Johan Taams – Chief Executive Officer

RBx 08 december 2021 15:20

Oo ik heb op de basisschool al gemerkt dat sprookjes bestaan en het is ook geen 1 April en Sinterklaas bestaat dus echt! Dit bevestigd maar weer dat het bedrijfsleven echt niet geïnteresseerd is in de waarheid en objective feiten. Echt een knap staaltje werk van deze mevrouw ik ben nog geen enkele expert tegengekomen bij wie zij niet door de mand valt dit bewijst maar weer is haar talenten echt helemaal niemand anders in de wereld zou dit voor elkaar krijgen Centric zal nu zeker veel meer klanten en omzet binnenhalen en dit bedrijf zal waarschijnlijk exploderen in waarde.

Erwin1 08 december 2021 12:37

Nou, dan heeft die dame het toch goed geregeld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.