Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Ballmer developers (4x)

Nadella heeft 4 woorden voor ons?

Developers, developers, developers, developers.

Steve Ballmer © Microsoft
7 juni 2021

Deze week houdt Apple zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC, in relatief lastige tijden. Over een paar weken houdt Microsoft een evenement over 'next-gen Windows' waarbij CEO Satya Nadella ook zijn best gaat doen om developers te lokken. Terug naar Windows, met boodschappen als 'hier is het beter' en 'hier valt meer te verdienen'.

Het waren andere tijden, wat ook letterlijk valt te zien aan de videoresolutie, toen Nadella's voorganger het platformbelang van ontwikkelaars duidelijk maakte. Het was een developersbijeenkomst voor Windows 2000, waar toenmalig CEO Steve Ballmer de zaal vol ontwikkelaars opzweepte. Schreeuwend: "Developers, developers, developers, developers". Huidig CEO Nadella heeft een hele andere stijl, maar de boodschap is in wezen ongewijzigd.

Ontwikkelen voor ontwikkelaars

Zie maar de strategische stappen, opmerkelijke aanwinsten, slimme tools, en gerichte en/of grote overnames die Microsoft zet, pleegt, brengt, en doet. Het bedrijf heeft anno nu voor app-makers niet meer de onvermijdelijke marktpositie met Windows, maar het is nog altijd een grootmacht waar ontwikkelaars en gebruikers niet bepaald omheen kunnen. Alleen is dat dan op andere gebieden, zoals cloud en de enorme installed base van Office, Outlook, Exchange en sinds coronatijden ook Teams.

Waar de energieke salesman Ballmer de developers voor zijn platform toen toejuichte, daar mag de doordachte techneut Nadella de boodschap anders brengen. Maar in beide gevallen gaat het erom dat een succesvol platform nu eenmaal een flinke schare aan externe ontwikkelaars nodig heeft. Personen, start-ups, bedrijven en applicatiegiganten die leuke widgets, handige apps, nuttige toepassingen en zakelijke softwaresystemen maken voor een platform.

Op eigen kracht/afhankelijkheid

Zie maar de discrepantie nu tussen Apple in de rechtszaak van gamemaker Epic en Apple straks op WWDC. Voor de rechter lijkt het bedrijf van CEO Tim Cook het succes van zijn iOS-platform en de appstore nogal aan zichzelf toe te kennen. Tegenover app-ontwikkelaars steekt Apple echter de loftrompet over die makers van de vele apps waardoor iPhones en iPads zo leuk, handig, nuttig en zakelijk bruikbaar zijn voor gebruikers.

De waarheid ligt ergens in het midden, waarbij de exacte locatie afhankelijk is van tijd en omvang. Toen iOS nog klein was en de iPhone relatief nieuw, was Apple veel afhankelijker van developers. Nu iOS groot is, zijn ontwikkelaars veel afhankelijker van Apple. Daarbij speelt omvang van de app-maker en diens product natuurlijk ook een rol, zoals eerder al naar buiten is gekomen uit interne Apple-mails die zijn geopenbaard in de Epic-rechtszaak.

Kortom, 4 woorden: developers, developers, developers, developers!

Reactie toevoegen