Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Microsoft-kantoor

Microsoft sluit miljardendeal voor AI en spraaktechnologie

Spraaksoftwaremaker Nuance komt in handen van Microsoft.

© Pixabay efes
12 april 2021

Spraaksoftwaremaker Nuance komt in handen van Microsoft.

Microsoft heeft een miljardendeal gesloten op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie. Het Amerikaanse bedrijf neemt het eveneens in de VS gevestigde Nuance Communications over, waarmee Microsoft waarschijnlijk meer stappen wil zetten met software voor de gezondheidszorg.

Het gaat om de op een na grootste overname van Microsoft ooit. Met de deal is een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid, omgerekend meer dan 13 miljard euro. Wanneer de overgenomen schulden van Nuance meegeteld worden, gaat het zelfs om bijna 20 miljard dollar. In 2016 betaalde Microsoft nog ruim 26 miljard dollar voor de overname van het zakelijke social network LinkedIn.

Voor zorg en AI

Nuance hielp eerder Apple met de lancering van zijn spraakgestuurde assistent Siri. Het bedrijf maakt software voor verschillende sectoren waaronder de gezondheidszorg en de auto-industrie. Ook Microsoft werkt al langer samen met Nuance. Die samenwerking richt zich vooral op oplossingen voor de communicatie van zorginstellingen met patiënten en het vastleggen van die communicatie in medische dossiers.

Kenners denken dat Microsoft na deze overname nog meer de strijd zal aangaan met rivaal Amazon. Net als andere grote techbedrijven investeert Amazon ook flink in kunstmatige intelligentie. En het webwinkelconcern probeert zijn clouddiensten en Alexa-spraaksoftware ook al een tijdje aan te bieden aan bedrijven in de gezondheidszorg.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.