Overslaan en naar de inhoud gaan

IoT brengt Java terug naar oorsprong

Het veelgebruikte, maar voor velen ongeziene Java draait op systemen groot en klein. Back-end serverapplicaties, maar ook Android-apps gebruiken de door Sun ontwikkelde taal annex platform. De pc is nooit veroverd, maar met het IoT gloort een nieuwe ‘frontier’. Eentje die eigenlijk de oorsprong is van Java.
Java logo

Java is namelijk ooit ontwikkeld voor interactieve televisie. Ver voordat die smart-tv’s, of IoT-devices werden genoemd. Het groepje techneuten binnen Sun Microsystems dat nieuwe software schreef voor televisietoestellen had méér voor ogen dan passief ‘kassie kijken’. De visionaire developers waren de tijd van de kabel-tv industrie echter nogal wat te ver vooruit.

Te ver vooruit voor tv

Hardware- en budgetbeperkingen - plus de wisselwerking daartussen - hinderden de doorbraak van Java op het oorspronkelijk bedoelde platform van tv’s. Gelukkig had Sun de pijlen breder gericht: ook andere consumentenelektronica kon van Java worden voorzien, om méér te kunnen. Vervolgens sprongen webbrowsers aan boord van deze trein en ging ook een reeks aan computers, systemen en industriële elektronica mee.

Tussentijds zag Microsoft zijn Windows-macht bedreigd en heeft het de grote belofte van Java geprobeerd te ‘vervuilen’. Java was namelijk naast een programmeertaal ook een platform voor Java-applicaties die dan universeel zouden draaien (in een virtuele machine: JVM). Pc-platform Windows werd door Microsoft voorzien van eigen uitbreidingen voor Java, conform de beruchte strategie van ‘embrace, extend, extinguish’. Daarover zijn flinke rechtszaken uitgevochten.

Serverside en smartphone

Uiteindelijk is Java op de client-pc niet tot wereldverovering gekomen, maar serverside is Java groot, groter, veelgebruikt. En dankzij Google’s noodzaak om zich snel te storten op de toen nog ontluikende mobiele wereld is Java ook groot geworden op de hedendaagse client: de smartphone. Terwijl Apple voor zijn iPhone developers nieuwe dingen liet leren, koos Google ervoor om aan te haken op het al bekende Java.

Ook daarover is trouwens juridisch gesteggel gevolgd, door huidig Java-eigenaar Oracle. Die ICT-gigant had dat applicatieplatform van Sun als hoofdreden voor de koop van die server-, storage- en softwareleverancier. De hardware was bijzaak, bleek uit officiële paperassen over de overname die Oracle had ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond.

In de jaren sindsdien heeft Java nogal wat meegemaakt, inclusief diverse flinke vertragingen in de ontwikkeling, conflicten over de open source-aard en de (merk)naam, plus een versnelling in het ontwikkel- en releasetempo. Naast deze grote, ingrijpende bewegingen speelt er nu nog een schijnbaar kleine, maar veelbetekende ontwikkeling.

Terug naar de toekomst

De aankondiging van Java Card 3.1, een softwarematige manier om Java-applets veilig te kunnen draaien op apparatuur met beperkte rekenkracht en opslagruimte. Denk aan connected en (semi-)slimme apparaten, gevat in de brede term Internet-of-Things IoT. Zoals dus bijvoorbeeld interactieve televisies; Java’s oorsprong.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in