Overslaan en naar de inhoud gaan

Java EE heet nu Jakarta EE

Vorig jaar verhuisde Oracle Java EE naar de Eclipse Foundation. Het product, dat van Oracle geen Java mag heten, is nu na een stemming Jakarta genoemd.
Java EE heet nu Jakarta EE

Java EE, dat in de basis bestaat uit specificaties en API's om zakelijke Java-applicaties te bouwen, was al ontwikkeld als open source. Onder de vleugels van Oracle raakte het steeds afhankelijker van het grote bedrijf, met name voor het onderhoud. Dat zinde de open source community al niet.

Oracle hoopte dat die nu iets kon doen aan de gebruikersaantallen van Java EE, die achterbleven ten gunste van flexibelere alternatieven als Spring. De belangstelling is sinds de verhuizing inderdaad toegenomen. Maar het verbod op het gebruik van de naam Java komt de compatibiliteit niet ten goede.

API's hernoemen

In januari kondigde Oracle aan dat het javax-pakketnamen zou toestaan, maar dat nieuwe application programming interfaces (API's) een nieuwe naam moeten krijgen. Ontwikkelaars hadden liever gezien dat alles bij het oude zou blijven:

Java EE poll
Java EE poll

De ontwikkelaars waren er al toe overgegaan het platform EE4J (Eclipse Enterprise for Java) te noemen, maar de Eclipse Foundation, waarin naast Oracle ook bijvoorbeeld IBM en Red Hat zitting hebben, reserveert die naam nu voor het overkoepelende project.

EE4J PMC

Ook andere projecten worden omgedoopt: Glassfish wordt Enterprise Glassfish, Java Community Process (JCP) wordt Eclipse EE.next Working Group (EE.next) en uiteraard wordt ook de term Oracle development management niet meer gebruikt; die luidt nu Eclipse Enterprise for Java Project Management Committee ofwel EE4J PMC.

Meer dan een decennium nadat de naam J2EE werd veranderd in Java EE bestaat er nog steeds verwarring in de markt; of het platform deze hernoeming en het gecombineerde gebruik van javax- en andere packagenamen overleeft, is afwachten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in