Development

Software-ontwikkeling
Java

Grote Java-update eindelijk beschikbaar

Een jaar later dan gepland heeft Oracle Java SE 9 en Java EE8 vrijgegeven.

22 september 2017

Een jaar later dan gepland heeft Oracle Java SE 9 en Java EE8 vrijgegeven.

Discussie over de toekomst van de open source programmeertaal waren de oorzaak van de lange aanloop naar de definitieve afronding van Java Standard Edition 9 (Java SE 9) en Java Enterprise Edition 8 (Java SE 8).

Java is één van de populairste programmeertalen ter wereld. Zo'n 12 miljoen ontwikkelaars zijn er mee in de weer. Python steekt Java nu weliswaar naar de kroon, maar omdat Java zo veel gebruikt wordt en er zo veel code is geschreven in Java, is de verwachting dat er nog tientallen jaren een belangrijke rol blijft spelen.

De vertraging in de totstandkoming van deze versies is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de vraag of de programmeertaal een modulaire opzet moet krijgen of niet. Oracle heeft maatregelen genomen om herhaling van de situatie te voorkomen. Zo kondigde het bedrijf aan voor Java SE in het vervolg een 6 maands release schema aan te houden.

De tijd zal daarbij leidend zijn in plaats van een aantal features zoals in het verleden het geval was. Verder wordt de verantwoordelijkheden rond de programmeertaal meer naar de open source community geschoven. Java EE wordt ondergebracht bij de Eclipse Foundation en de software development kits OpenJDK komen beschikbaar onder de General Public License (GPL). Veel van de extra's die Oracle stopte in de commerciële versie Oracle JDK komen ook beschikbaar in OpenJDK. Denk daarbij aan Java Flight Recorder.

JDK 9 heeft 91 nieuwe eigenschappen die Oracle uitgebreid beschrijft in een overzicht op openjdk.java.net. Oracle licht er in de aankondiging drie uit:

  • jshell, een methode die ontwikkelaars in staat stelt makkelijker API's uit te proberen in een interactief Read-Eval-Print-Loop hulpmiddel
  • Improved Javadoc, biedt ontwikkelaars de mogelijkheid beter te zoeken in de documentatie rond API's.
  • Streams API enhancements, helpt ontwikkelaars hun productiviteit te verhogen met methodes om onder bepaalde condities elementen uit een Stream in of uit te schakelen en nieuwe Stream elementen te creëren.

De belangrijkste eigenschappen van Java EE 8 zijn:

  • HTTP/2 support in Servlet 4.0
  • Een nieuwe JSON binding API en verschillende verbeteringen aan JSON-P 1.1
  • Een uitbreiding van JAX-RS zodat deze Server-Sent Events ondersteunt alsook een nieuwe reactieve client API
  • Een nieuwe security API voor cloud en PaaS gebaseerde toepassingen
  • Verschillende CDI verbeteringen zoals de ondersteuning voor asynchrone events

Ook voor alle vernieuwingen in Java EE8 heeft Oracle speciale pagina's ingericht.

 

Lees meer over
1
Reacties
Dark Angel 22 september 2017 14:55

Java moet echt afgeschaft worden omdat er nog steeds virussen in java worden geschreven, daarom is java nog steeds populair. Dus je snapt dat het java virussen in 1 klap uitgeroeid moet worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.