Management

Branche
dollars

Rechter: Google in de fout met Android, Oracle wint

Hoger beroep stelt Oracle in het gelijk dat Google regels overtrad bij het gebruik van Java

© CC BY 2.0 - Flickr.com,  PRO401(K)
28 maart 2018

Hoger beroep stelt Oracle in het gelijk dat Google regels overtrad bij het gebruik van Java

Google moet softwareconcern Oracle mogelijk alsnog een vergoeding betalen voor het gebruik van technologie waarop auteursrecht rust. Dat is de uitkomst van de beroepszaak die Oracle aanspande.

Oracle had miljarden dollars geëist van Google omdat het bij de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem Android gebruik heeft gemaakt van de programmeertaal Java. Die is ontwikkeld door Sun Microsystems, een bedrijf dat in 2010 door Oracle werd overgenomen.

Google werd in de kwestie eerder meermaals in het gelijk gesteld en zou geen regels hebben overtreden. Een Amerikaanse hof van beroep dacht daar echter anders over en heeft de zaak terugverwezen naar een federale rechtbank in Californië die zich over een mogelijke schadevergoeding moet buigen.

De kwestie kan voor Google stevig in de papieren lopen omdat het leeuwendeel van de smartphones wereldwijd is uitgerust met Android. Overigens heeft Google al sinds 2015 de gewraakte Java-api's in Android vervangen door de opensource-variant OpenJDK.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Bop 05 oktober 2018 21:04

OK Arjan, daar kan ik in meegaan.

Arjan Krabbendam 28 maart 2018 15:11

Java is ontwikkeld door SUN. En daarbij levert het een compiler en developmentkit. De runtime engine (JRE) werd onder restricties vrijgegeven. Wanneer Google dit dan in Android gebruikt, dan schend je auteursrecht. "Gewoon een taal" is dus beetje kort door de bocht. Om Oracle een Patenttrol te noemen lijkt me overdreven, dan doe je het bedrijf te kort. Patenttrollen zijn bedrijven die alleen op papier bestaan en juristen betalen, zonder zelf te ontwikkelen en innoveren. Daar is waarschijnlijk niemand in de industrie blij mee.

Bop 28 maart 2018 13:04

Wat is dit nou weer voor flauwekul?
Java is toch gewoon een taal (met een compiler)?
Wordt nou alles dat ooit ontwikkeld is in Java opeens opgeëist door Oracle?

Als iemand recht had op gebruik van die compiler dan is dat onzin.

En hoe zit dat met al die andere talen van al die andere bedrijven?
Nieuwe vorm voor patenttrollen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.