Overslaan en naar de inhoud gaan

'Zuckerberg deed al jaren niets tegen dataplundering Facebook'

Facebook-CEO Mark Zuckerberg was zeven jaar terug al op de hoogte van uitgebreide dataplundering door apps van derden. Gegevens van gebruikers werden geoogst, ook als die data eigenlijk afgeschermd was via de privacy-instellingen van Facebook. Zuckerberg deed in april 2012 intern navraag of zulke uitgebreide datavergaring mogelijk was en of Facebook daar iets tegen moest doen.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

De ene app die aanleiding was voor de nu naar buiten gekomen mailwisseling is later geschorst, maar de bredere kwestie van deze datacollectie is jarenlang niet aangepakt.

De interne communicatie over een dataverzamelende app op Facebook komt nu in de openbaarheid door het onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder FTC naar 's werelds grootste social network. De blootgelegde zorg - en vervolgens uitgebleven actie - van jaren terug wekt twijfel over Zuckerbergs belofte van gebruikersprivacy, schrijft The Wall Street Journal. De oprichter en CEO is in de ontdekte mails direct gelinkt aan privacyproblemen bij zijn bedrijf.

'Diverse apps doen dit'

Bronnen van de Amerikaanse zakenkrant stellen dat de mailwisseling van april 2012 de kritische aandacht van FTC-onderzoekers heeft gewekt. Zuckerberg doet daarin navraag bij werknemers naar een externe app waarvan de maker claimt een database te hebben aangelegd met data van enkele tientallen miljoenen Facebook-gebruikers. De app-ontwikkelaar kon die geoogste gegevens op zijn eigen site weergeven, ongeacht de privacy-instellingen die gebruikers zelf hadden aan- of uitgezet op het social network.

Volgens de interne mails wou Facebook-CEO Zuckerberg weten of zulke uitgebreide datavergaring echt mogelijk was, en of zijn bedrijf niet iets moest doen om developers tegen te houden wat betreft het weergeven van zulke data. Een werknemer heeft op de vraag van Zuckerberg gereageerd met de bevestiging dat dit datavergaren mogelijk was en dat diverse app-developers die doen. Daaraan is wel toegevoegd dat het een gecompliceerde kwestie is om uit te voeren; de vergaande dataplundering was dus niet zomaar te doen.

Cambridge Analytica

De interne mailwisseling over dit privacyprobleem - en in wezen schending van Facebooks instellingen voor gebruikers - is hierna nog doorgegaan. Daarbij hebben noch CEO Zuckerberg noch andere deelnemers geopperd om uit te zoeken hoeveel andere apps wel niet gebruikersdata en masse vergaren en buiten het social network opslaan. Uiteindelijk heeft Facebook wel de app geschorst die begin 2012 aanleiding was voor de interne navraag over dataplundering door derden. Het bredere privacyprobleem is toen echter niet voortvarend aangepakt, claimt de bron van The Wall Street Journal.

In maart 2018 is door een klokkenluider naar buiten gebracht dat gegevens van Facebook-gebruikers op grote schaal zijn geoogst door Cambridge Analytica. Dat Britse politieke consultingbedrijf heeft via een Facebook-app met 270.000 gebruikers de data van zo'n 87 miljoen mensen in handen gekregen. Deze datavergaring is in 2015 gepleegd en de resulterende gegevensverzameling zou zijn ingezet voor het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten.

Privacy-schikking van 2011

Facebook laat in een reactie aan Amerikaanse media weten dat het zijn volledige medewerking verleent aan het onderzoek door toezichthouder FTC. "Facebook en zijn leidinggevenden, inclusief Mark, streven er ten allen tijde naar om te voldoen aan alle van toepassing zijnde wetten. En op geen enkel moment heeft Mark of enige andere Facebook-werknemer bewust de verplichtingen van het bedrijf onder de FTC consent order geschonden", aldus een woordvoerder. Met dat laatstgenoemde verwijst het bedrijf naar de overeenkomst die eind 2011 is gesloten met de Amerikaanse toezichthouder als schikking in een onderzoek over privacyschendingen. Deze overeenkomst is in de zomer van 2012 formeel goedgekeurd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in