Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook en Apple nu ook onder de loep bij kartelwaakhond VS

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) gaat een kartelonderzoek beginnen naar internetconcern Facebook. Dat laten ingewijden rond de zaak weten. Eerder hadden bronnen al gemeld dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een mededingingsonderzoek is begonnen naar Google.
Federal Trade Commission

De stappen van de toezichthouders volgen op een deal die justitie en de FTC zouden hebben gesloten. Daarbij gaat justitie Google onder de loep nemen, terwijl de FTC Facebook en Amazon voor haar rekening neemt. Er zou door de Amerikaanse autoriteiten worden bekeken of de internetgiganten zich schuldig maken aan concurrentievervalsing door hun dominante marktposities.

Apple op de korrel

Verder werd bekend dat justitie in de Verenigde Staten ook een onderzoek zou kunnen openen naar Apple. Ingewijden hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat justitie daartoe de bevoegdheid heeft gekregen.

Op Wall Street reageerden beleggers geschrokken op de berichten. Het aandeel van Google-moederconcern Alphabet verloor in de tussentijdse handel 7 procent, Facebook daalde 8,6 procent en Amazon ging ruim 5 procent onderuit. Apple, dat maandag een jaarlijks congres voor ontwikkelaars geeft, zakte 2,2 procent.

De Amerikaanse toezichthouders lijken nu hun Europese collega's te volgen in de aanpak van de grote techbedrijven, na zich aanvankelijk terughoudend te hebben opgesteld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in