Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10-tool geeft inzicht in datavergaring Microsoft

De vergaring van diagnostische data in Windows 10 is al enige tijd omstreden. Microsoft gaat hier nu op met de belofte van een tool die gebruikers laat zien en bepalen welke gegevens de Windows-maker verzamelt. Testers krijgen deze tool nu al.
Windows 10 venster

Gewone gebruikers krijgen de beschikking over de Windows Diagnostic Data Viewer met ingang van de volgende release van Windows 10. Testers die meedoen aan het zogeheten Windows Insider-programma krijgen nu al toegang tot een previewversie van de tool. Dit gebeurt nog voor de Data Privacy Day, blogt privacy-officer Marisa Rogers van Microsoft. Deze internationale dag van de privacy is op 28 januari dit jaar.

Gegevensgebruik controleren

“We willen [met de Diagnostic Data Viewer - red.] volledig transparant zijn over de diagnostische gegevens die van jouw Windows-apparaten worden verzameld”, schrijft Rogers in haar blogpost. “Daarnaast bieden we je inzicht in hoe de gegevens worden gebruikt en geven we je er meer controle over. We streven ernaar het vertrouwen in onze producten en services te versterken.”

Overigens wordt de aankomende Viewer niet standaard opgenomen in Windows 10. Het komt dus niet automatisch mee met de volgende release van het pc-besturingssysteem, dat geregeld nieuwe functies krijgt in grote updates. Gebruikers die willen zien wat Microsoft zoal vergaart aan data over hun devices moeten de nieuwe privacytool zelf downloaden uit de app store van Microsoft.

Wetsovertreding

De Viewer staat los van het privacy dashboard dat Microsoft eerder heeft uitgebracht, en waar het ook aan blijft werken. Dit dashboard biedt een ander overzicht van de datavergaring door Windows 10. Deze functie is in wezen ook een reactie op de zorg over en kritiek op de datamining door Microsoft.

De Amerikaanse softwareleverancier is hierover al op de vingers getikt door autoriteiten, waaronder EU-privacywaakhonden en de Nederlandse privacytoezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens). Microsoft overtreedt de wet met zijn verwerking van persoonsgegevens door Windows 10, concludeerde de AP in oktober vorig jaar.

Het bedrijf heeft beterschap beloofd, die komt bovenop eerdere - en meerdere - verbeteringen voor privacybescherming die al zijn doorgevoerd in Windows 10. De Autoriteit Persoonsgegevens beoordeelt de aanpassingen en kan een dwangsom instellen als Microsoft blijft tekortschieten in zijn privacy-omgang.

Een blik op het gedetailleerde menu van Microsofts beloofde tool voor privacy-inzicht:

Windows 10 tool voor privacy-inzicht
Windows 10 tool voor privacy-inzicht

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in