Beheer

Privacy
Windows 10

Windows 10-tool geeft inzicht in datavergaring Microsoft

Microsoft maakt zijn datavergaring in Windows 10 straks inzichtelijk en beheerbaar voor gebruikers.

25 januari 2018

Microsoft maakt zijn datavergaring in Windows 10 straks inzichtelijk en beheerbaar voor gebruikers.

De vergaring van diagnostische data in Windows 10 is al enige tijd omstreden. Microsoft gaat hier nu op met de belofte van een tool die gebruikers laat zien en bepalen welke gegevens de Windows-maker verzamelt. Testers krijgen deze tool nu al.

Gewone gebruikers krijgen de beschikking over de Windows Diagnostic Data Viewer met ingang van de volgende release van Windows 10. Testers die meedoen aan het zogeheten Windows Insider-programma krijgen nu al toegang tot een previewversie van de tool. Dit gebeurt nog voor de Data Privacy Day, blogt privacy-officer Marisa Rogers van Microsoft. Deze internationale dag van de privacy is op 28 januari dit jaar.

Gegevensgebruik controleren

“We willen [met de Diagnostic Data Viewer - red.] volledig transparant zijn over de diagnostische gegevens die van jouw Windows-apparaten worden verzameld”, schrijft Rogers in haar blogpost. “Daarnaast bieden we je inzicht in hoe de gegevens worden gebruikt en geven we je er meer controle over. We streven ernaar het vertrouwen in onze producten en services te versterken.”

Overigens wordt de aankomende Viewer niet standaard opgenomen in Windows 10. Het komt dus niet automatisch mee met de volgende release van het pc-besturingssysteem, dat geregeld nieuwe functies krijgt in grote updates. Gebruikers die willen zien wat Microsoft zoal vergaart aan data over hun devices moeten de nieuwe privacytool zelf downloaden uit de app store van Microsoft.

Wetsovertreding

De Viewer staat los van het privacy dashboard dat Microsoft eerder heeft uitgebracht, en waar het ook aan blijft werken. Dit dashboard biedt een ander overzicht van de datavergaring door Windows 10. Deze functie is in wezen ook een reactie op de zorg over en kritiek op de datamining door Microsoft.

De Amerikaanse softwareleverancier is hierover al op de vingers getikt door autoriteiten, waaronder EU-privacywaakhonden en de Nederlandse privacytoezichthouder AP (Autoriteit Persoonsgegevens). Microsoft overtreedt de wet met zijn verwerking van persoonsgegevens door Windows 10, concludeerde de AP in oktober vorig jaar.

Het bedrijf heeft beterschap beloofd, die komt bovenop eerdere - en meerdere - verbeteringen voor privacybescherming die al zijn doorgevoerd in Windows 10. De Autoriteit Persoonsgegevens beoordeelt de aanpassingen en kan een dwangsom instellen als Microsoft blijft tekortschieten in zijn privacy-omgang.

Een blik op het gedetailleerde menu van Microsofts beloofde tool voor privacy-inzicht:

Windows 10 tool voor privacy-inzicht

1
Reacties
Bop 01 februari 2018 17:57

'Mooi' hoor, ik wil gewoon ALLES UIT kunnen zetten!

Ik erger me JAREN rot aan CompatTelRunner die ik ieder keer OPNIEUW moet verwijderen, en Windows instellingen die niet simpelweg op NUL te zetten zijn.
Uit = uit, ik heb totaal geen behoefte aan een of andere produkt dat me een mooi beeld moet gaan voorspiegelen waar ik nog zelf moeite voor moet gaan doen ook.

WEG!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.