Management

Windows 10
AP: Verwerking persoonsgegevens door Microsoft in strijd met wet

AP: Verwerking persoonsgegevens door Microsoft in strijd met wet

De autoriteit onderzocht de versies Home en Pro, de Enterprise-editie is niet onderzocht.

© Microsoft
13 oktober 2017

De autoriteit onderzocht de versies Home en Pro, de Enterprise-editie is niet onderzocht.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verwerkt Microsoft in strijd met de wet persoonsgegevens van mensen die Windows 10 op hun computer hebben geïnstalleerd. Dit concludeert de autoriteit na onderzoek van Windows 10 Home en Pro. De Enterprise-editie, voor zakelijke gebruikers, is niet onderzocht.

In het persbericht stelt AP: "Microsoft informeert gebruikers niet duidelijk over welke gegevens zij voor welke doelen gebruikt. Ook kunnen mensen door de werkwijze van Microsoft geen rechtsgeldige toestemming geven voor de verwerking van hun gegevens. Het bedrijf vertelt niet dat het bij de standaardinstellingen voortdurend gegevens verzamelt over het gebruik van apps en het surfgedrag via de browser Edge."

Een woordvoerder van Microsoft laat AG Connect weten dat de leverancier zal meewerken aan het verdere onderzoek van de AP. Op een blog schrijft Microsoft: "We verwelkomen de mogelijkheid om te blijven samenwerken met de AP ten aanzien van haar observaties over Windows 10 Home en Pro en zullen in nauwe afstemming met de toezichthouder gepaste oplossingen vinden."

Het bedrijf zegt sinds de lancering van Windows 10 te luisteren naar de feedback van klanten en gebruikers, en samen te werken met toezichthouders over de gehele wereld. "Op basis daarvan hebben we verbeteringen doorgevoerd om er zeker van te zijn dat alle versies van Windows 10 op het gebied van privacy aan de behoeften en verwachtingen van onze klanten voldoen."

Of die verbeteringen afdoende zijn, zal moeten blijken in de volgende fase, zegt de woordvoerder van AP. "We hebben de onderzoeksfase afgerond. De volgende fase is de handhavingsfase. Dan zullen we in gesprek gaan met Microsoft, hoor en wederhoor plegen en aangedragen oplossingen beoordelen. Als we vinden dat die oplossingen niet afdoende zijn, kunnen we een dwangsom instellen." De woordvoerder kan niet zeggen wat de duur van deze tweede fase zal zijn.

Alleen Home en Pro

De Autoriteit heeft alleen de versies Home en Pro onderzocht. "De scope van het onderzoek richtte zich op deze edities", zegt de woordvoerder. De Enterprise-editie is niet onderzocht en omdat de Autoriteit, volgens de woordvoerder, nooit uitspraken doet over lopende en komende onderzoeken is niet duidelijk of dat gaat gebeuren. 

Reden voor het onderzoek is dat in 2015 na de aankondiging van Windows 10 vragen rezen - onder andere in de media - over de verwerking van persoonsgegevens, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen AG Connect. "We hebben toen samen met andere Europese toezichthouders een brief geschreven waarin we onze zorgen uiten."

Fall Creators Update

Naast de aangekondigde verbeteringen als een privacy dasboard en nieuwe privacy-instellingen, komen er volgens Microsoft volgende week meer verbeteringen beschikbaar in de Fall Creators Update. Tijdens de installatie van de Fall Creators Update krijgen gebruikers een privacystatement te zien waarin Microsoft uitlegt welke data het besturingssysteem verzamelt. Daarnaast gaan apps van derden toestemming moeten vragen voor toegang tot onderdelen en functies van de pc's. Hoewel de uitrol start op 17 oktober kan het nog wel even duren voor de Fall Creators Update daadwerkelijk op je eigen computer staat via het Windows Update mechanisme. 

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
jak 14 oktober 2017 17:36

Meet het AP met meerder maten zoals het uitkomt?
https://www.computable.nl/artikel/nieuws/security/6191053/250449/confli…
Voorheen was de houding van AP dat van alles mocht: Translink, Sleepnet, verplicht digitaal (weg blauwe envelop) Facebook google
Als je dat heel lange verhaal van het AP leest:
- het zou fout zijn als een commercieel bedrijf winst maakt.
- Er is iets niet echt waargenomen maar het zou kunnen zijn dat.
- wat de exacte richtlijnen zijn en welke daarbij overtreden zijn met de waarneming, dat ontbreekt.
- bij big data onderzoek moet de uitkomst van te voren bekend zijn.
Ik zou zeggen Lees eens dat big dat in samenleving van de wrr eens.
Ik krijg hier geen goed gevoel bij wat betreft het AP. Lijkt op verlegging van aandacht waar ze zelf geen thuis geven.

Bop 13 oktober 2017 15:11

Bla-bla in Microsoft-reaktie.
Maar ik reken erop dat met komende nieuwe versie weer 'gewoon' CompatTelRunner opnieuw geïnstalleerd wordt, die probeert m'n hele harde schijf uit te lezen (die moet ik dan voor de zoveelste keer saboteren). En dat met een beetje pech alle spionage-instellingen weer AAN gezet worden (die niet eens volledig UIT gezet kunnen worden).
'Luisteren' naar hun klanten doen ze alleen maar maar als het ze uitkomt, of na een paar jaar klagen door veel gebruikers, of onder DWANG.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.