Overslaan en naar de inhoud gaan

AP: Verwerking persoonsgegevens door Microsoft in strijd met wet

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) verwerkt Microsoft in strijd met de wet persoonsgegevens van mensen die Windows 10 op hun computer hebben geïnstalleerd. Dit concludeert de autoriteit na onderzoek van Windows 10 Home en Pro. De Enterprise-editie, voor zakelijke gebruikers, is niet onderzocht.
Vrouw achter laptop
© Microsoft
Microsoft

In het persbericht stelt AP: "Microsoft informeert gebruikers niet duidelijk over welke gegevens zij voor welke doelen gebruikt. Ook kunnen mensen door de werkwijze van Microsoft geen rechtsgeldige toestemming geven voor de verwerking van hun gegevens. Het bedrijf vertelt niet dat het bij de standaardinstellingen voortdurend gegevens verzamelt over het gebruik van apps en het surfgedrag via de browser Edge."

Een woordvoerder van Microsoft laat AG Connect weten dat de leverancier zal meewerken aan het verdere onderzoek van de AP. Op een blog schrijft Microsoft: "We verwelkomen de mogelijkheid om te blijven samenwerken met de AP ten aanzien van haar observaties over Windows 10 Home en Pro en zullen in nauwe afstemming met de toezichthouder gepaste oplossingen vinden."

Het bedrijf zegt sinds de lancering van Windows 10 te luisteren naar de feedback van klanten en gebruikers, en samen te werken met toezichthouders over de gehele wereld. "Op basis daarvan hebben we verbeteringen doorgevoerd om er zeker van te zijn dat alle versies van Windows 10 op het gebied van privacy aan de behoeften en verwachtingen van onze klanten voldoen."

Of die verbeteringen afdoende zijn, zal moeten blijken in de volgende fase, zegt de woordvoerder van AP. "We hebben de onderzoeksfase afgerond. De volgende fase is de handhavingsfase. Dan zullen we in gesprek gaan met Microsoft, hoor en wederhoor plegen en aangedragen oplossingen beoordelen. Als we vinden dat die oplossingen niet afdoende zijn, kunnen we een dwangsom instellen." De woordvoerder kan niet zeggen wat de duur van deze tweede fase zal zijn.

Alleen Home en Pro

De Autoriteit heeft alleen de versies Home en Pro onderzocht. "De scope van het onderzoek richtte zich op deze edities", zegt de woordvoerder. De Enterprise-editie is niet onderzocht en omdat de Autoriteit, volgens de woordvoerder, nooit uitspraken doet over lopende en komende onderzoeken is niet duidelijk of dat gaat gebeuren. 

Reden voor het onderzoek is dat in 2015 na de aankondiging van Windows 10 vragen rezen - onder andere in de media - over de verwerking van persoonsgegevens, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen AG Connect. "We hebben toen samen met andere Europese toezichthouders een brief geschreven waarin we onze zorgen uiten."

Fall Creators Update

Naast de aangekondigde verbeteringen als een privacy dasboard en nieuwe privacy-instellingen, komen er volgens Microsoft volgende week meer verbeteringen beschikbaar in de Fall Creators Update. Tijdens de installatie van de Fall Creators Update krijgen gebruikers een privacystatement te zien waarin Microsoft uitlegt welke data het besturingssysteem verzamelt. Daarnaast gaan apps van derden toestemming moeten vragen voor toegang tot onderdelen en functies van de pc's. Hoewel de uitrol start op 17 oktober kan het nog wel even duren voor de Fall Creators Update daadwerkelijk op je eigen computer staat via het Windows Update mechanisme. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in