Beheer

Windows
Windows 10, platform van beloftes en tekortkomingen

Windows 10, platform van beloftes en tekortkomingen

Hoewel het platform bij de start positief werd ontvangen, is er ook veel kritiek op privacy en de gedwongen updates.

5 januari 2018

Hoewel het platform bij de start positief werd ontvangen, is er ook veel kritiek op privacy en de gedwongen updates.

Er zijn maar weinig IT-zaken die de tongen zo los maken als Microsoft Windows. Het besturingssysteem staat immers op veruit de meeste computers en op veel servers geïnstalleerd. Als er dus een nieuwe versie uitkomt, heeft iedereen zijn mening paraat. Windows 10, verguisd en geliefd.

De opmars van Windows 10, vanaf de zomer van 2015, gaat minder voorspoedig dan Microsoft hoopte. Meer dan zeshonderd miljoen apparaten draaien op het nieuwe besturingssysteem. Dat zijn niet alleen computers, laptops en tablets, maar ook Xbox consoles, HoloLens headsets en Surface Hubs. Bij de introductie van het systeem mikte de fabrikant nog op een miljard devices in 2018.

De trage opmars heeft voornamelijk te maken met het onveranderlijk populaire Windows 7. Zo draaide Windows 7 tweeënhalf jaar na de introductie van zijn opvolger Windows 10 nog steeds op meer dan de helft van de Windows-systemen. En dat terwijl Microsoft de ondersteuning op Windows 7 in januari 2020 stopzet. Dat zou aanzienlijke beveiligingsrisico’s met zich mee brengen, zoals we ook zagen bij de trage uitfasering van Windows XP. Dat besturingssysteem kreeg in 2014 zijn allerlaatste update. Er zijn echter nog steeds particulieren en organisaties die XP gebruiken.

Overstapgemak

Microsoft rolde Windows 10 uit als volwaardig opvolger van Windows 7 en 8.1. Het platform werd over het algemeen positief ontvangen. De fabrikant had dan ook veel aandacht besteed aan het gemak waarmee particulieren en organisaties kunnen overstappen vanuit eerdere versies. Dat bleek in het verleden namelijk voor velen een struikelblok. Veel functionaliteit en onderdelen van de interface zijn vergelijkbaar met het populaire Windows 7. Daarnaast was de upgrade naar Windows 10 lange tijd zelfs gratis. Mede hierdoor omarmde de markt het besturingssysteem in eerste instantie snel. Wel was er regelmatig discussie over waarom een upgrade naar Windows 10 juist wél of juist niet goed zou zijn.

Windows 10 werd ontwikkeld als cross-device platform, dus voor zowel pc’s als tablets, smartphones en game consoles. Ruim twee jaar na de introductie besloot Microsoft echter om Windows 10 Mobile niet verder te ontwikkelen. Het marktaandeel was te klein en er waren te weinig derde partijen die toepassingen voor de mobiele versie van het besturingssysteem wilden ontwikkelen. Microsofts andere nevenproducten, zoals de Xbox en HoloLens, gebruiken wel nog steeds een versie van Windows 10.

Privacy

Niet iedereen is lovend over Windows 10. De kritiek richt zich voornamelijk op de privacy van gebruikers. Zo deelt het operating system standaard veel gebruikersinformatie met de fabrikant. Veel van deze datavergaring, maar niet alles, kun je ergens diep in de instellingen actief uitzetten. Zelfs in een latere release blijkt een verborgen optie in het privacymenu te zitten die ongezien reclame-tracking inschakelt om de gebruiker advertenties-op-maat te kunnen voorschotelen. Ook in zakelijke Windows-omgevingen verzamelt en deelt Windows 10 standaard veel gegevens, bijvoorbeeld diagnostische data en de locatie.

Gedwongen updates

De gedwongen updates zijn veel gebruikers eveneens een doorn in het oog. Nogal wat organisaties hebben toepassingen op hun computers staan die niet optimaal functioneren met de allerlaatste update van het besturingssysteem. Voor hen is het dan ook belangrijk om Windows updates en upgrades pas uit te voeren als de andere toepassingen op compatibiliteit zijn gecontroleerd en aangepast. Uitgesteld updaten is bij Windows 10 slechts beperkt mogelijk, hoewel je vaker kunt uitstellen dan in eerste instantie. Bovendien vervalt de technische ondersteuning aan oudere upgrades. Wel zijn er soms tijdelijke uitzonderingen, zoals voor onderwijsinstellingen.

Beveiliging

Met gedwongen updates wil Microsoft voorkomen dat gebruikers veel te lang met een onveilige versie van het besturingssysteem werken. Los van maandelijkse security patches, bevatten de halfjaarlijkse grotere upgrades volgens de fabrikant namelijk veel beveiligingsonderdelen. De claim dat Windows 10 veiliger is dan zijn voorgangers, wordt echter niet door iedereen gedeeld.

Om de beveiliging van Windows 10 breder te laten onderzoeken, heeft Microsoft het Active Bounty Program for Windows opgetuigd. De onderneming daagt software testers uit om beveiligingslekken te melden. Een serieuze fout in het besturingssysteem levert de vinder 250.000 dollar op. Minder ingrijpende softwarefouten leveren minder geld op. Andere techbedrijven, zoals Apple, Google en Facebook, werken al langer met dergelijke bug bounties. Microsoft heeft al sinds 2013 een bounty-programma voor andere software.

Functionele aanpassing

Behalve securityverbeteringen bevat elke halfjaarlijkse upgrade van Windows 10 veel functionele aanpassingen. Een opvallende nieuwigheid is de mogelijkheid om verschillende toepassingen te bundelen in een venster. Deze ‘Apps in tabs’ kunnen handig zijn als je voor een project bijvoorbeeld zowel een internet browser als een tekstverwerker en een spreadsheetprogramma nodig hebt. Een logische stap voor de gebruiksvriendelijkheid van het systeem, maar vooral een enorme stap voor Microsoft. Het bedrijf is namelijk wars van drastische aanpassingen in de user interface (UI), die in Windows 10 sowieso al flink op de schop werd genomen.

AG Connect zette andere uitbreidingen uit late updates van Windows 10 onder elkaar. Veel daarvan hebben betrekking op de grafische schil van het besturingssysteem en de ontwerptaal Neon die Microsoft daarvoor ontwikkelde. Ook het energieverbruik van het platform is een terugkerend thema bij deze periodieke upgrades.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.