Innovatie & Strategie

Zakelijke software
prijsstijging

Windows 10 en Office vanaf oktober duurder

Prijsstijgingen voor enterprise-gebruik. Vorige maand aangekondigd en volgende maand van kracht.

30 augustus 2018

Prijsstijgingen voor enterprise-gebruik. Vorige maand aangekondigd en volgende maand van kracht.

Het kan IT-beheerders en -managers zijn ontgaan, in de zomervakantie. Microsoft heeft eind juli aangekondigd dat het de prijzen bijstelt voor Windows 10 Enterprise en Office 2019. Dit komt neer op verhogingen tot wel tien procent in verhouding tot huidige prijzen.

Het gaat dus om de vergoedingen die Microsoft rekent voor grootzakelijk gebruik van zijn besturingssysteem en applicatiepakket. Van laatstgenoemde komt de nieuwe 2019-versie later dit jaar uit, die dan duurder zal uitpakken dan de huidige 2016-versie.

“Prijzen voor Office 2019 zullen 10 procent toenemen ten opzichte van huidige on-premises prijzen”, geeft Microsoft aan in de aankondiging van 25 juli. Deze prijsstijging geldt voor zowel de Office-clientsoftware als ook voor Enterprise CAL (client access licenses), Core CAL en Office-serverproducten.

Overgang naar de cloud

De bijgestelde prijzen zijn voor de licentiëring van Microsofts software en gelden voor lokaal (on-premises) gebruik en ook voor cloudproducten. “Deze veranderingen zullen de voordelen belichten van onze prijsstelling voor een cloud-first wereld”, stelt Microsoft. Zo wordt de prijsstelling voor overheidsgebruikers op één lijn gebracht voor zowel on-premises als online-diensten, waarbij dan de laagste prijs voor grootzakelijk gebruik voortaan geldt voor overheidsklanten.

Het doel lijkt om oudere vergoedingsstructuren op basis van per-computer uit te faseren. Microsoft stelt in de aankondiging namelijk dat de prijsaanpassingen dienen voor zijn eigen overgang van een programmagerichte prijsstructuur naar een customer-centric prijsstructuur. Zo gaat licentiebetaling voor Windows 10 Enterprise over naar per-user, in plaats van (optioneel) per-device.

Per klant verschillend

Hierbij wordt ook gelijk een prijsverhoging toegepast: de kosten voor gebruik van Windows 10 Enterprise worden opgekrikt naar die voor Windows 10 Enterprise E3. Met de E-nummers geeft Microsoft verschillende niveaus van functionaliteit - en bijbehorende vergoedingen - aan van zijn enterprise-aanbod. Hoe de prijsverhogingen in de praktijk uitpakken, kan per klant verschillen.

Ondernemingen die nog per-device aanschaffen, en/of organisaties met relatief minder gebruikers, zullen de grootste prijs-impact krijgen, wist CIO Dive vorige maand al te melden. Onder de grens van 2500 gebruikers zou bedrijfsbrede aanschaf straks noodzakelijk kunnen zijn om in aanmerking te komen voor korting.

‘Consistentie, transparantie en gemak’

De leverancier spreekt van meer consistentie en transparantie over de hele linie van de diverse kanalen waarlangs Microsoft-producten zijn aan te schaffen. Zakendoen met de software- en cloud-aanbieder moet makkelijker worden. Het stelt hierbij ook “unieke aanbiedingen” te bieden ter ondersteuning van de digitale transformatie van klanten. “Elk van deze veranderingen wordt weergegeven op de oktober 2018 prijslijsten, met een preview op de september 2018 prijslijst.”

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
dejeffmen 05 september 2018 17:58

ik gebruik linux, geen gekloot met microsoft update beleid, prijzen, licenties en gebeuren en ik kan goed mee redden

M. Commandeur 30 augustus 2018 23:43

Maar lees vooral de reacties onder het artikel: ‘Windows 10 Pro wordt ongeschikt voor bedrijven’.
Ook al dat gehannes zat met licenties, foutmeldingen?
Kies voor produktiviteit, onafhankelijkheid, Open Source: Linux met LibreOffice of OpenOffice.
Veel plezier!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.