Overslaan en naar de inhoud gaan

Verse BSOD door Windows 10-update raakt meer pc's

Microsoft heeft een recent uitgebrachte cumulatieve update voor Windows 10 weer teruggetrokken. Deze verzameling van fixes voor de lente-release van Windows 10 blijkt voor harde vastlopers te kunnen zorgen; met het beruchte blauwe scherm des doods (BSOD), of met een zwart scherm.
Blue Screen of Death
© Microsoft
Microsoft

De update in kwestie (KB4467682) omvat een flinke reeks verbeteringen en fixes die Microsoft recent heeft uitgebracht voor Windows 10. Het gaat hierbij niet om de door diverse bugs geplaagde herfst-update (October 2018 Update) voor het pc-besturingssysteem. De cumulatieve update die Microsoft kort na het uitbrengen weer gauw offline heeft gehaald, is voor de voorgaande versie (met nummering 1803, wat staat voor de derde maand van 2018).

Meestgebruikte Windows 10-versie

Die lente-release is momenteel met flinke voorsprong de meestgebruikte versie van Windows 10. Het heeft volgens metingen van AdDuplex, een bedrijf dat in-app ads aanbiedt, een marktaandeel van net geen 90 procent van alle Windows 10-versies. Begin vorige week is al aan het licht gekomen dat deze bundeling van diverse functionele fixes problemen oplevert voor Microsofts eigen Surface Book 2. Die laptop met ontkoppelbaar tabletdeel loopt na installatie van de optionele update vast en geeft de boodschap 'System thread exception not handled'.

Het optreden van vastlopers met die foutmelding blijkt echter niet beperkt tot Microsofts eigen hardware. "Na het installeren van deze optionele update hebben sommige gebruikers gemeld dat ze een blauw of zwart scherm krijgen met een foutcode, 'System thread exception not handled'. Uit voorzorg hebben deze optionele update verwijderd uit Windows Update en de Microsoft Update Catalog om klanten te beschermen", meldt Microsoft in een opmerking bovenaan de informatiepagina over deze update.

Gefixte fixes deze maand nog

De softwareproducent stelt daarbij dat de nu weer ingetrokken fixes en verbeteringen beschikbaar zullen zijn in de aankomende ronde van de maandelijkse security-updates. Deze komt in december uit en zal dan ook een oplossing bevatten voor de nu ervaren vastlopers, zegt Microsoft toe. Ondertussen heeft de cumulatieve update zelf in de oorspronkelijk uitgebrachte versie nog een drietal andere openstaande issues.

Van twee daarvan weet Microsoft nu al te stellen dat ook die deze maand nog gefixt worden. Verder werken de Windows-developers van het bedrijf nog aan het oplossen van problemen met de opnieuw uitgebrachte herfst-update (1809) voor Windows 10. Deze grote nieuwe release, met naast fixes ook nieuwe functionaliteit, wordt na de eerdere problemen nu zeer geleidelijk aan uitgerold door Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in