Innovatie & Strategie

Security
Rotterdam

Rotterdam stemt over weren Huawei voor 5G

'Aanvullende veiligheidseisen' bij 5G zouden neerkomen op Huawei-ban.

15 oktober 2019

'Aanvullende veiligheidseisen' bij 5G zouden neerkomen op Huawei-ban.

De gemeente Rotterdam stemt deze week over een breed gedragen motie om voor 5G-netwerken extra eisen voor de beveiliging te stellen. Het niet bij naam genoemde doelwit hiervan is de Chinese telecomleverancier Huawei. "Als het aankomt op industriepolitiek zijn we in Europa ontzettend naïef en dat is schadelijk voor onze economie", verklaart het Rotterdamse gemeenteraadslid die deze motie heeft ingediend.

PvdA-raadslid Dennis Tak is initiatiefnemer van de motie waar de gemeenteraad van Rotterdam zich nu over buigt. Terwijl het Nederlandse kabinet al heeft besloten om speciale veiligheidseisen te stellen aan leveranciers van telecomapparatuur, betreft dat alleen systemen in de kern van aan te leggen 5G-netwerken. Rotterdam wil verder gaan. Tak pleit tégen gebruik van Chinese apparatuur in 5G-netwerken; zowel core-apparatuur als ook zendmasten aan de periferie van telecomnetwerken.

Internationale vrees

De door hem ingediende motie wordt door een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad gesteund, meldt het FD vandaag. Telecomaanbieders zouden dan door de gemeente gesommeerd worden om apparatuur te weren van Chinese leveranciers, wat effectief neerkomt op Huawei. Die grote producent van telecomapparatuur ligt al geruime tijd internationaal onder druk, vanwege vrees dat het bedrijf spionagemogelijkheden biedt voor de Chinese regering. Tot op heden is die vrees niet onderbouwd met openbaar bewijs en Huawei spreekt de beschuldigingen met klem tegen.

De Rotterdamse motie bevat de naam Huawei niet en spreekt slechts van 'aanvullende veiligheidseisen' voor 5G-netwerken. Dit moet dienen om het strategische belang van de haven in de Nederlandse stad te beschermen. Initiatiefnemer Tak is het erom te doen om Huawei uit Rotterdam te houden. Daarbij ligt de blik niet alleen op die gemeente: de motie verzoekt het collega van bestuur ook om de lokale zorgen over te brengen aan de telecomaanbieders én aan het ministerie van Justitie. Dit moet ertoe dienen om aanvullende veiligheidseisen op te nemen in omgevingsvergunningen voor 5G-netwerken.

Haven van strategisch belang

"Als het aankomt op industriepolitiek zijn we in Europa ontzettend naïef en dat is schadelijk voor onze economie", stelt hij tegenover het FD. In een aanvullende tweet argumenteert hij dat de Rotterdamse haven van onschatbare strategische waarde is: "Die moet beschermd worden van buitenlandse inmenging." De regering van de Verenigde Staten, maar ook de Nederlandse inlichtingendienst AIVD waarschuwen voor het gevaar van Chinese technologie in cruciale infrastructuur. De AIVD waarschuwt daarbij ook voor Russische soft- en hardware.

Naast zorgen over de beveiliging van toekomstige telecomnetwerken is het PvdA-raadslid Tak ook te doen om de economie. Hij stelt dat de overheid het moet opnemen voor Westerse technologie en wijst erop dat het Westerse bedrijven moeilijk wordt gemaakt om zaken te doen in China maar dat andersom Chinese bedrijven vrij baan hebben in het Westen. "Onze bedrijven moeten zonder subsidie tegen dit soort partijen concurreren."

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.