Overslaan en naar de inhoud gaan

VS waarschuwen België: vermijd Huawei vanwege NAVO-hoofdkwartier

De Belgische overheid zou geen gebruik meer moeten maken van 5g-netwerkapparatuur van Chinese makelij. Dat zegt de Amerikaanse overheidsfunctionaris Robert Strayer, die lobbyt voor een verbod. Hij noemt Chinese infrastructuur van met name Huawei een gevaar voor de NAVO.
© Navo
Navo

Strayer gaat over het Amerikaanse beleid rond ict-beveiliging en voert momenteel in Brussel gesprekken met de Belgische overheid. In Brussel staat het NAVO-hoofdkwartier en daarom vindt Strayer het heel belangrijk dat België geen 5G-apparatuur van Chinese bedrijven toelaat. De Amerikaanse regering is bang dat de Chinese overheid via deze bedrijven kan spioneren. "Ons vermogen om troepenbewegingen te doen, zou hierdoor belemmerd kunnen worden. En onze vijanden zouden inzicht kunnen krijgen in onze NAVO-verdediging", vertelde Strayer volgens de Belgische nieuwssite HLN.

Focus op Huawei

De Amerikaanse overheid lobbyt al langer bij Europese landen om geen Chinese 5G-infrastructuur toe te staan. Regeringen zouden bedrijven als Huawei en ZTE moeten buitensluiten bij de aanbesteding van 5G-netwerken. EU-landen kunnen beter voor Europese of Amerikaanse bedrijven kiezen, aldus de VS. Tijdens zijn bezoek aan Brussel herhaalt Strayer die boodschap, en zou hij volgens HLN vooral Huawei uitlichten. “In China kan de regering haar nationale inlichtingenwet gebruiken om bedrijven als Huawei te verplichten om mee te werken met inlichtingen- en veiligheidsdiensten."

België sluit Huawei nog niet uit

Huawei staat wegens spionagezorgen sinds mei op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid, waardoor het geen zaken mag doen met Amerikaanse bedrijven. Huawei heeft dat besluit bij de rechter aangevochten.

Voor de VS is er genoeg bewijs dat Huawei niet te vertrouwen is. Europese landen zijn minder stellig. Een aantal hebben gezegd dat Huawei 5G-apparatuur mag leveren, terwijl een aantal andere lidstaten nog bekijken of ze Huawei wel of niet gaan weren uit hun (nog te bouwen) 5G-netwerken. Zo ook België. "Ons standpunt is niet veranderd. Wij zijn de zaak nog aan het onderzoeken", verklaarde een woordvoerder van het Ministerie van Telecom tegenover HLN.

VS dreigen met minder inlichtingen

EU-landen die niet naar de VS luisteren en Chinese 5G-leveranciers vrij spel geven, moeten rekening houden met de consequenties. Strayer dreigt in Brussel dat de VS mogelijk minder informatie zullen delen. “We hebben belangrijke relaties wat het delen van informatie en inlichtingen betreft. Beide partijen plukken daar de vruchten van. Maar als landen onbetrouwbare leveranciers betrekken bij hun 5G-netwerken zullen we moeten herbekijken hoe we in de toekomst informatie met hen zullen delen.”

Nederland staat Huawei toe

De Nederlandse inlichtingendiensten MIVD en AIVD hebben het kabinet eerder dit jaar geadviseerd Huawei te weren bij de aanleg van 5G-netwerken. Het kabinet legde dat advies naast zich neer en besloot in juli dat Huawei 'gewoon' mag werken voor telecomproviders. Die moeten wel aanvullende beveiligingsmaatregelen nemen om spionage tegen te gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in