Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybercrime vanuit oude bunker van NAVO

Een opvallend hoofdkwartier voor een groep cybercriminelen. Ze runden hun bende vanuit een Duitse bunker die vroeger door de NAVO was gebruikt. In de bunker stond een groot serverpark. Daar konden hun klanten websites voor het dark web huisvesten. Dat is het afgeschermde deel van het internet. Op die sites werd gehandeld in verboden spullen.

Volgens het Openbaar Ministerie in Koblenz zijn er dertien verdachten. Zeven van hen zijn donderdag en vrijdag opgepakt. In Nijmegen is de woning van een 52-jarige verdachte doorzocht. Daarbij is computerapparatuur in beslag genomen, maar de man is niet aangehouden. In onder meer Rotterdam hebben getuigen administratie gedeeld met de rechercheurs, aldus de Nederlandse politie.

Cyberaanvallen

De oude bunker staat in Traben-Trarbach in het zuidwesten van Duitsland. Anderen gebruikten de servers om te handelen in drugs, vervalste documenten, gestolen gegevens en kinderporno. Ook voerden ze cyberaanvallen uit. Eind november belaagden ze bijvoorbeeld meer dan een miljoen routers in Duitsland tegelijk. De Wallstreet Market, een van de grootste ondergrondse marktplaatsen ter wereld, werd ook beheerd vanaf de servers in Traben-Trarbach.

Het onderzoek naar de bende duurde bijna vijf jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in