Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-gevaren belicht in waarschuwend EU-rapport

Snelle 5G-netwerken zullen allerlei economische sectoren gaan veranderen, wat reden is om heel waakzaam te zijn voor cyberaanvallen en andere veiligheidsrisico’s. Deze waarschuwende woorden komen van de EU in een nieuw rapport over kwetsbaarheden door 5G, wat met input van de EU-landen is opgesteld. 5G geeft aanvallers meer mogelijkheden om toe te slaan, merkt het rapport op. Maar er worden geen aanbieders genoemd die bijvoorbeeld achterdeurtjes in IT-systemen zouden kunnen installeren.
5G Antenne
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De vrees bestaat dat bedrijfs- of staatsgeheimen via telecombedrijven als het Chinese Huawei hun weg vinden naar de communistische regering in Peking. De Verenigde Staten willen dat de Europese Unie dat bedrijf daarom weert. "5G maakt ons afhankelijker van derde partijen, het is daarom goed te kijken met wie je in zee gaat", zei EU-commissaris Julian King. "We moeten niet te veel op één bedrijf leunen en bijvoorbeeld waken voor inmenging door een niet-Europees land."

Huawei: verheugd

King vindt het geen zwakte dat er in het EU-rapport geen bedrijfsnamen en landen worden genoemd. "We duiken niet." Het gaat hier om een risicoanalyse, het is volgens hem aan landen en telecombedrijven zelf om te besluiten door wie ze de netwerken laten aanleggen. De EU komt later dit jaar met een ‘toolbox’ die daarbij behulpzaam kan zijn. Huawei laat in een reactie weten verheugd te zijn dat de EU zich richt op de risico’s en niet op specifieke landen of bedrijven.

Het nu uitgebrachte rapport moet landen vertrouwen geven bij de aanleg van de "digitale ruggengraat’ die onder meer, de energie-, transport-, gezondheids- en bankensector grondig zal veranderen. De integriteit en beschikbaarheid van 5G-netwerken zullen volgens het rapport daarom een kwestie worden van nationale veiligheid. "Het is cruciaal om het goed te doen", aldus King.

KPN's kernnetwerk

KPN maakte in april bekend bij het opzetten van een kernnetwerk voor 5G te kiezen voor een westers bedrijf. Het telecomconcern kwam tot dat besluit vanwege "veranderende inzichten over veiligheid" van vitale infrastructuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in