Management

Security
Huawei netwerk

AIVD: mijd Chinese en Russische technieken

Angst voor spionage via Chinese en Russische soft- en hardware nu ook uitgesproken door inlichtingendienst.

Chinese Huawei medewerker © Huawei Huawei
3 april 2019

Angst voor spionage via Chinese en Russische soft- en hardware nu ook uitgesproken door inlichtingendienst.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, de AIVD, doet Nederland er zeer verstandig aan om hard- en software van Chinese en Russische makelij te mijden. Volgens de AIVD hebben deze landen, net als Iran, een offensief cyberprogramma tegen Nederland.

De AIVD spreekt van een offensief cyberprogramma als via technologie proberen de belangen van Nederland te schaden, zo legt de dienst uit bij de publicatie van het jaarverslag. 

Offensief cyberprogramma

“Als staten digitale middelen inzetten voor spionage en sabotage om zo hun eigen politieke, militaire, economische en/of ideologische doelen te bereiken ten koste van Nederlandse belangen, spreken we van een offensief cyberprogramma. Uit onze onderzoeken blijkt dat landen als China, Iran en Rusland dergelijke cyberprogramma's hebben, gericht tegen Nederland”, schrijft de dienst bij de publicatie van het jaarverslag

AIVD-baas Dick Schoof verklaarde tegenover de NOS dat Nederland niet te afhankelijk moet zijn van hard- en software uit deze landen. "Zorg dus dat je dat soort software niet in de kern van je systeem hebt, want dan ben je daar afhankelijk van." Hierbij doelt de AIVD-baas op producten van fabrikanten zoals het Chinese Huawei, en vermoedelijk ook het Russische Kaspersky Labs.

Veiligheidsrisico

Er is de laatste tijd veel te doen om de implementatie van technieken van Chinese makelij in de nieuw aan te leggen 5G-netwerken in Westerse landen. De angst bestaat dat via de geïmplementeerde techniek van fabrikanten uit China, de weg open staat voor de Chinese overheid om op grote schaal te spioneren.

Landen als Australië en de Verenigde Staten hebben het gebruik van apparatuur van de Chinese fabrikant Huawei daarom al verboden. Veel andere landen hebben een verbod in ieder geval in overweging, maar het Nederlandse kabinet heeft hierover nog geen besluit genomen. Onlangs werd wel bekend dat KPN de implementatie van Huawei apparatuur in de nieuw aan te leggen 5G-netwerken gewoon nog overweegt, maar de AIVD bestempelt dit nu als een veiligheidsrisico.

Angst ongegrond

Huawei zelf heeft de aantijgingen altijd ontkend. Ook de Chinese overheid is het niet eens met een eventuele ban, en noemt een dergelijke beslissing "abnormaal en immoreel'. Bij het NOS Journaal verklaarde Jaap Meijer van Huawei Benelux, dat de angst voor inmenging van de Chinese overheid ongegrond is. "De Chinese wetgeving, waar veel aan gerefereerd wordt, stelt de Chinese overheid niet in staat en machtigt ze ook niet om toegang te krijgen tot informatiestormen of netwerken die Huawei levert.”

Brutaliteit

Volgens de dienst kenmerkte het jaar 2018 zich op het gebied van spionage vooral door de getoonde brutaliteit. “De poging van de Russische militaire inlichtingendienst GROe om toegang te krijgen tot het netwerk van de OPCW in Den Haag, toont aan hoe ver deze dienst hierin gaat.”

Naar verluidt komt ook de NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid later dit voorjaar nog met een eigen risicoanalyse rondom de aanstaande Nederlandse 5G-uitrol. Ook werkt het kabinet op dit moment aan een nieuwe 'China Strategie', een plan van aanpak dat de Chinese invloed in Nederland op het gebied van handel en spionage sterk moet indammen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.