Overslaan en naar de inhoud gaan

Britten nog steeds huiverig voor Huawei-apparatuur

Het lukt Huawei niet om beveiligingsproblemen in zijn netwerkapparatuur te dichten, concludeert de Britse toezichthouder in een nieuw rapport. De telecomgigant heeft de afgelopen tijd 'geen wezenlijke vooruitgang' geboekt, waardoor Huawei-apparatuur nog steeds voor 'significante risico's voor Britse telecomproviders' zorgt.
© CC BY SA 2.0 - Flickr.com
CC BY SA 2.0 - Flickr.com

De Britse toezichthouder die Huawei in de gaten houdt, is in zijn nieuwste rapport erg kritisch over de Chinese techreus. Beveiligingsproblemen in de hard- en software van Huawei's telecomapparatuur worden niet opgelost, integendeel. Er zouden juist nieuwe lekken aan het licht gekomen zijn. De toezichthouder heeft daarom geen vertrouwen dat Huawei maatregelen kan nemen om de 'onderliggende problemen' de hand te bieden, schrijft Reuters.

Toezichthouder: geen vertrouwen in Huawei

Het rapport is een klap in het gezicht van Huawei, dat stelt de bevindingen 'zeer serieus' te nemen. De netwerkgigant schrijft in een verklaring dat de nieuwe problemen 'essentiële input leveren voor de transformatie van onze software engineering-mogelijkheden.' Vorig jaar maakte Huawei al bekend dat het omgerekend bijna 2 miljard euro gaat investeren in het verbeteren van zijn netwerkapparatuur voor het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf doet dit om de Engelse zorgen weg te nemen, maar waarschuwde destijds dat de fixes niet binnen een paar maanden zouden komen. 

Britten botsen onderling over Huawei

De keiharde conclusies van de Britse toezichthouder botsen overigens met die van het - eveneens Britse - National Cyber Security Centre (NCSC). Het NCSC zei vorige maand dat de risico's van Huawei-apparatuur te overzien zijn. Het bedrijf in de ban doen en uitsluiten van toekomstige aanbestedingen zou niet nodig zijn. De toezichthouder lijkt hier juist wel voorstander van, net als onder meer de Amerikaanse overheid. China noemt zo'n uitsluiting 'abnormaal en immoreel'. Of het Verenigd Koninkrijk Huawei bant van het aanleggen van 5G-netwerken, is aan de regering. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in