Overslaan en naar de inhoud gaan

Britten: risico Huawei te overzien

Een complete ban op Huawei-apparatuur in de nieuw aan te leggen 5G-netwerken is onnodig, dat vinden de inlichtingendiensten in het Verenigd Koninkrijk. De eventuele veiligheidsrisico's rondom apparatuur van de Chinese fabrikant zouden volgens de diensten op alternatieve manieren kunnen worden verminderd, zonder dat Huawei volledig in de ban hoeft.
EU-vlaggen en GB-vlag
© British Parliament
British Parliament

Dat meldt The Financial Times vandaag op basis van anonieme bronnen. De risico's zouden volgens de krant als "handelbaar" worden bestempeld door de Britse inlichtingendiensten, die samen met de Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten lid zijn van de zogeheten Five Eyes-inlichtingengemeenschap, een samenwerkingsverband tussen deze vijf inlichtingendiensten. De overige leden van deze gemeenschap hebben de eerder al besloten Huawei wél uit te sluiten uit de toekomstige 5G-netwerken, met uitzondering van Canada.

De Canadezen hebben echter wel hun eigen zaak rondom Huawei lopen, sinds de financieel directeur van het Chinese telecombedrijf in december op verzoek van de Verenigde Staten in Vancouver werd opgepakt in verband met een fraudezaak. 

Tegen verzoek VS in

De uitspraken in The Financial Times druisen in tegen de hoop en het nadrukkelijke verzoek van de Verenigde Staten aan westerse bondgenoten om Huawei in de ban te doen bij de aanleg van nieuwe 5G-netwerken. De Chinese fabrikant heeft volgens de VS zeker geen schoon blazoen en wordt veelvuldig in verband gebracht met spionage voor de Chinese overheid. Het bedrijf heeft altijd ontkend iets met spionage te maken te hebben, wijst op het gebrek aan enig bewijs, en verklaarde onlangs dat meewerken aan spionagepraktijken het bedrijf naar de afgrond zou helpen. De Amerikanen houden echter voet bij stuk en blijven invloed uitoefenen op hun bondgenoten om de Chinese telecomgigant in de ban te doen.

De houding van de Britse inlichtingendiensten staat niet op zichzelf, ondanks het nadrukkelijke verzoek uit de Verenigde Staten. Naast de diensten uit het Verenigd Koninkrijk staat ook de Duitse veiligheidsdienst niet zo lijnrecht meer tegenover Huawei als de VS hoopten. Alle reden voor de Verenigde Staten om vorige week nog dreigende taal uit te slaan tegenover landen die overwegen om de Huawei-apparatuur op te nemen in hun netwerken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in