Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Huawei

Geen bewijs tegen Huawei, aldus Duitsland

Duitsland doet Huawei niet in de ban, want "er is geen bewijs" voor cyberspionage door China.

© Huawei
18 december 2018

Duitsland doet Huawei niet in de ban, want "er is geen bewijs" voor cyberspionage door China.

Het Duitse overheidsorgaan voor informatiebeveiliging (BSI) stelt dat er bewijs nodig is voor serieuze besluiten zoals een boycot van Huawei. Tot op heden is er volgens de BSI geen bewijs dat de fabrikant van telecomapparatuur zijn producten gebruikt om cyberspionage te plegen voor de Chinese overheid. Duitsland gaat dan ook niet voor een ban van Huawei-apparatuur.

Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) heeft niet alleen geen eigen bewijs, maar heeft ook geen bewijs gezien - of aangereikt gekregen - dat Huawei zijn apparatuur zou kunnen gebruiken voor cyberspionage. Dit tekent Der Spiegel op uit de mond van BSI-hoofd Arne Schoenbohm. De organisatie voor informatiebeveiliging bij de Duitse overheid spreekt zich dan ook uit tegen een ban op Huawei. De Verenigde Staten pleit bij zijn bondgenoten om de Chinese telecomleverancier in de ban te doen, om securityredenen.

NSA-precedent

Technisch gezien is spionage via telecomsystemen wel mogelijk, zoals eerder al voor Amerikaanse ICT-apparatuur is aangetoond door de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Daarbij bleek de Amerikaanse inlichtingendienst NSA apparatuur van bijvoorbeeld Cisco en Juniper Networks te onderscheppen en te voorzien van implantaten voor afluisteren van dataverkeer. Daarnaast gebruikte de NSA voorheen onbekende kwetsbaarheden om systemen te hacken en verkeer te kapen. Dit heeft Chinese autoriteiten huiverig gemaakt voor Amerikaanse ICT.

De laatste tijd leeft wantrouwen vanwege cyberspionage juist tegen Huawei. De grote Chinese telecomfabrikant is momenteel druk bezig in diverse landen met vele telecomaanbieders om infrastructuur aan te passen en uit te bouwen voor het veelbelovende 5G. Naast de VS maken Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en de Europese Commissie zich zorgen hierover. Enkele landen zijn al overgegaan tot een concrete boycot van Huawei. Ook de Duitse overheid wordt door de VS onder druk gezet over gebruik van telecomapparatuur afkomstig van Huawei.

Fundamenten voor 5G

In Groot-Brittannië heeft telecomprovider BT er enkele jaren geleden voor gekozen om Huawei niet in zijn core-netwerk te gebruiken, maar wel elders in zijn infrastructuur. In Duitsland heeft de BSI onderzoek gedaan naar Huawei-producten en -componenten, plus het heeft een nieuw geopend Huawei-lab in Bonn bezocht. Daar kunnen Duitse klanten de software en securitymaatregelen van de Chinese leverancier inspecteren.

4
Reacties
M. Commandeur 10 juni 2019 23:49

@Steve
Door China worden de meeste 'stenen geworpen': Tibetanen, Oeigoeren, politieke gevangen, etc.
Vraag ook aan bewoners van Hongkong naar de beruchte Chinese rechtspraak ...
Ik ben verontwaardigd over je opmerking.

M. Commandeur 18 december 2018 23:05

Huawei zou moeten aantonen onafhankelijk te zijn van de Chinese overheid en dat lijkt me lastig, zo niet onmogelijk. Huawei heeft in China meegewerkt aan de Chinese firewall en ws. ook aan het uitgebreide spionagenetwerk met gezichtsherkenning om o.a. de Oeigoeren te onderdrukken.
Uit strategisch belang en als onze vrijheid ons lief is, zouden we geen zaken moeten doen met Huawei.
Bop geeft terecht aan dat dat 'test-/demo-lab' daaraan niets toevoegt.

Steve 18 december 2018 14:06

‘Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen’

Bop 18 december 2018 13:39

"Huawei-lab in Bonn", onder het motto wij laten u zien wat WIJ u willen laten zien...

Overigens geen 'hoe-a-wij' maar:
https://forvo.com/word/huawei/#wuu

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.