Management

Carriere
Meng Wanzhou

VS klagen Huawei-topvrouw aan

China: aanklachten VS tegen Huawei 'oneerlijk en immoreel'.

Huawei-topvrouw Meng Wanzhou © Huawei
29 januari 2019

China: aanklachten VS tegen Huawei 'oneerlijk en immoreel'.

De Verenigde Staten hebben maandag het Chinese elektronicabedrijf Huawei aangeklaagd, verschillende van zijn dochterondernemingen en de in Canada aangehouden financiële topvrouw Meng Wanzhou. China noemt de aanklacht 'oneerlijk en immoreel'.

De aanklachten hebben betrekking op onder meer bankfraude en het tegenwerken van justitie en samenzwering om handelsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile.

Meng Wanzhou dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar het bedrijf ook wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Door de zaak zijn de spanningen met Peking flink opgelopen.

13 punten

In een dertien punten tellende aanklacht zegt het ministerie van Justitie dat Huawei een bank en de Amerikaanse autoriteiten heeft misleid over haar relatie met de dochterondernemingen Skycom Tech en Huawei Device USA Inc om zaken te doen in Iran.

In een andere zaak beschuldigt het ministerie van Justitie Huawei ook van het stelen van handelsgeheimen van robottechnologie van T-Mobile US om de duurzaamheid van smartphones te testen.

Meng Wanzhou werd op 1 december aangehouden in Vancouver. Ze is voorlopig op borgtocht vrijgelaten, maar ze moet een enkelband dragen en moest haar paspoort inleveren bij de Canadese autoriteiten.

China: 'Oneerlijke onderdrukking'

De aanklachten van de Verenigde Staten tegen het Chinese elektronicabedrijf Huawei zijn 'oneerlijk en immoreel'. Met die woorden heeft het Chinese ministerie voor Industrie en Informatie Technologie in Peking gereageerd.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de VS opgeroepen te stoppen met de 'onredelijk onderdrukking' van Chinese bedrijven, waaronder Huawei. Ook wil Peking dat het arrestatiebevel van Meng Wanzhou wordt opgeheven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.