Overslaan en naar de inhoud gaan

VS: Huawei steelt technologie

Het Amerikaanse ministerie van Justitie voert onderzoek uit naar telecombedrijf Huawei en zou op het punt staan om een strafzaak te beginnen tegen de techgigant. Het Chinese bedrijf wordt in de VS al beschuldigd van het schenden van sancties tegen Iran, en heeft in Polen te maken met beschuldigingen van spionage. De nieuwste Amerikaanse verdenking betreft onder meer diefstal van handelsgeheimen van T-Mobile US.
t-mobile

Terwijl er in de Verenigde Staten en sommige andere landen al wantrouwen richting Huawei heerst over telecominfrastructuur, gaat het in het geval van de vermeende techdiefstal bij T-Mobile om iets heel anders. Namelijk om robotica en dan een zelfontwikkeld systeem om smartphones te testen. T-Mobile gebruikt een robot genaamd Tappy om smartphones te testen.

Huawei zou achter bedrijfsgeheimen van de telecomprovider zijn gekomen en technologie van de robot hebben ontvreemd. Vervolgens is daarmee de eigen testrobot voor smartphones verbeterd. Het onderzoek naar de kwestie is dusdanig vergevorderd dat een strafzaak aanstaande is, stelt de Wall Street Journal op basis van ingewijde bronnen.

Al veroordeeld door jury

Sommige media melden nu dat het ministerie van Justitie in de VS al een strafzaak is begonnen, maar zo ver is het volgens de Amerikaanse krant nog net niet. Het lopende onderzoek zou wel dicht bij een aanklacht zijn. De zaak is deels voortgekomen uit civiele zaken tegen Huawei, waaronder een in Seattle waarin een jury al heeft geoordeeld tégen de Chinese leverancier van telecomapparatuur en smartphones.

Daarbij ging het om ontvreemding van T-Mobile's robottechnologie. Advocaten van die Amerikaanse telecomaanbieder hebben toen betoogd dat Huawei een bekende voorgeschiedenis heeft wat betreft het schenden van protocollen voor beveiliging en vertrouwelijkheid om technologie te stelen of anderszins concurrentievoordeel te behalen. De aanstaande actie van Justitie tegen Huawei zou veel breder zijn dan alleen de robotkwestie van T-Mobile.

Software stelen van Cisco

Overigens is Huawei begin deze eeuw door Cisco al beschuldigd van het stelen van routersoftware, compleet met bugs. De twee netwerkbedrijven hebben in de hieruit voortkomende rechtszaak uiteindelijk een schikking getroffen. Die kwestie heeft jaren later nog een staartje gekregen door claims van een Huawei-topman dat de softwarecode in kwestie afkomstig was van een derde partij en dat het gewoon vrijelijk beschikbaar was op internet. Cisco heeft dit toen fel tegengesproken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in