Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei-gebruik kan landen Amerikaanse ban opleveren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt dat zijn departement maatregelen kan nemen tegen landen die hardware aanschaffen van de Chinese leverancier Huawei. De politicus stelt ook de regering van de VS straffen kan opleggen aan bedrijven die zaken doen met de Chinese telecomleverancier. Deze dreigende woorden zijn gisteren geuit op een persconferentie in Budapest, Hongarije.
© Flickr
Flickr

De vrees - die vooral leeft bij de Amerikaanse overheid - is dat landen die sterk leunen op Huawei-apparatuur dan waarschijnlijk worden afgeluisterd en afgetapt door Chinese inlichtingendiensten. De hierdoor omstreden firma uit het communistische land is de grootste telecomleverancier ter wereld en spreekt de aantijgingen met klem tegen. Ondertussen speelt er de Amerikaans-Chinese handelsoorlog én de beschuldiging van de VS tegen Huawei dat die bewust sancties tegen Iran heeft geschonden.

Internationale conflicten

Hierbij loopt er nog de complexe juridische kwestie over uitlevering van de in Canada gearresteerde financiële topvrouw van Huawei, tevens dochter van oprichter Ren Zhengfei. Haar arrestatie is gedaan op verzoek van de VS, die haar beschuldigt van liegen tegen Amerikaanse banken over geldstromen en een Huawei-partner dan wel dochterbedrijf dat apparatuur heeft geleverd aan Iran. De Amerikaanse minister Pompeo waarschuwt bondgenoten nu dat Huawei-gebruik de relatie met de VS zal bemoeilijken.

De Amerikaanse regering maakt zich vooral zorgen over de expansie van de Chinese firma in de landen Hongarije en Polen, meldt persbureau Reuters. Eerstgenoemde land, waar Pompeo zijn dreigende boodschap bracht aan Huawei-overwegende landen en bedrijven, is voor de BZ-minister het begin van een 'tournee' door centraal Europa waarbij ook Polen en Slowakije wordt aangedaan. Pompeo's bezoek moet compenseren voor relatieve verwaarlozing door de VS en moet tegengas bieden aan oprukkende Chinese maar ook Russische invloeden in de regio.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in