Overslaan en naar de inhoud gaan

'AIVD onderzoekt mogelijke spionage door Huawei in Nederland'

De AIVD is de betrokkenheid van Huawei bij Chinese spionage in Nederland aan het onderzoeken. De techfabrikant zou via een achterdeur klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders hebben. Dat melden ‘inlichtingenbronnen’ aan De Volkskrant.
5G
© Huawei
Huawei

Van welke grote provider er klantgegevens zouden worden doorgesluisd via deze achterdeur, wordt door de bronnen van het dagblad niet verteld. De AIVD wil niet reageren op de vragen van De Volkskrant over het onderzoek, net zoals de telecomproviders Vodafone/Ziggo en KPN. De inlichtingendienst geeft aan dat het nooit uitspraken doet over (vermeende) onderzoeken, de twee providers willen niet reageren. T-Mobile/Tele2 kon enkel aangeven “niet op de hoogte” te zijn van het onderzoek. De Chinese fabrikant zelf geeft in het artikel van De Volkskrant aan dat Huawei niet meewerkt aan spionage. 

Nieuw hoofdstuk

Het bericht, wat dus is gebaseerd op ‘inlichtingenbronnen’, is een nieuw hoofdstuk in de commotie rondom Chinese leveranciers in de hardware van 5G-netwerken en de vermeende bijkomende spionage door de Chinese overheid. Eerder deze week kondigde de Amerikaanse president Trump nogmaals aan dat hij Chinese leveranciers in de telecomnetwerken totaal niet ziet zitten en de Verenigde Staten actie ondernemen om deze fabrikanten te gaan weren.

'Onwenselijk'

Ondertussen moet ook de Nederlandse overheid op korte termijn een beslissing nemen over de leverancier van het te bouwen 5G-netwerk. Volgens de Volkskrant hebben de inlichtingendiensten AIVD en MIVD het kabinet een advies geschreven waarin het kiezen van een leverancier uit een land  waarvan ‘is vastgesteld dat het een offensief cyberprogramma tegen Nederlandse belangen voert’ als ‘onwenselijk’ wordt betiteld. Het kabinet hoopt binnen twee weken een beslissing te hebben genomen, schrijft de krant.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in