Overslaan en naar de inhoud gaan

Racecoureurs botsen online met gamergedrag

Naast het dagelijks leven zijn ook evenementen geraakt door de wereldwijde coronacrisis. Grote tech-events maar ook sportwedstrijden zoals de Formule 1 zijn afgelast of doorgeschoven. De racewereld begeeft zich deels online en merkt daarbij dat gedrag in de virtuele wereld van de game gevolgen heeft in de fysieke wereld. Een onsportieve coureur heeft een sponsor verloren en een scheldende coureur is zelfs zijn baan kwijt.
sim-racing
© iRacing
iRacing

Sportiviteit en professionaliteit gelden ook in-game, zo heeft de Amerikaanse NASCAR-coureur Bubba Wallace ontdekt. Hij heeft recent een sponsor zien afhaken nadat hij zich schuldig maakte aan het gamergedrag van ‘rage quitting’. Wallace had in een virtuele racewedstrijd zijn wagen gecrasht en vervolgens uit woede daarover de game gelijk verlaten. In gamerkringen wordt dit gezien als onfatsoenlijk gedrag, en in de racewereld blijkt dit ook zo te gelden.

‘Respectloos’

Na de aanrijding - en bijbehorend positieverlies - in de sim-racingwedstrijd op de Bristol Motor Speedway stopte de coureur met de game. Dit heeft hem een sponsor gekost, die stelt dat dit gedrag respectloos is naar zowel NASCAR en iRacing als ook naar fans van de racesport. De bekende Amerikaanse NASCAR-races worden nu door de coronacrisis online gehouden, waarbij sim-racingplatform iRacing de faciliterende partij is voor de daadwerkelijke racegame.

In de zogeheten eNASCAR is na dit incident nog een botsing gekomen tussen de virtuele en de fysieke wereld. Coureur Kyle Larson heeft zich tijdens een andere sim-race op het openbare communicatiekanaal racistisch uitgelaten en daardoor zijn baan als topcoureur kwijtgeraakt. Eerst is hij geschorst door zijn team (Chip Ganassi Racing) waarna sponsors ook de handen van hem aftrokken, en uiteindelijk is hij ontslagen, wist The Verge te melden. Ook NASCAR, automerk Chevrolet en iRacing hebben hem in de ban gedaan.

F1-simracing tegen corona

Larson heeft nog wel publiekelijk excuses aangeboden aan in een tweet. Zijn ontslag is een ‘primeur’ voor NASCAR-racing wat net als andere kijksporten de omslag naar online maakt, wat toeschouwers én adverteerders/sponsors betreft. Dit geldt vooralsnog niet voor de Formule 1 Grand Prix, die op 3 mei in Zandvoort gehouden zou worden. Een optie nu is om het F1-seizoen begin juli te laten beginnen, in Oostenrijk en zonder publiek.

Ondertussen zijn negentien coureurs, waaronder zes F1-coureurs, begonnen aan een simracekampioenschap. Zij willen daarmee geld inzamelen voor het coronafonds van de WHO. De ritten worden uitgezonden op onder meer Twitch-kanalen van de deelnemende coureurs. Vrijdag 17 april is de derde en laatste ronde in deze ‘Race for the World’.

Gratis Formule Special van AG Connect

Het raceweekend start op 4 juli. AG Connect presenteert daarom een online special over IT in de Formule 1. Bekijk deze unieke special met onder andere:

  • Formule 1 brengt innovatie naar de IT.
  • Hoe Formule 1-team Williams door ransomware 50.000 bestanden verloor.
  • Nederlander Stefan de Groot stoomt coureurs klaar voor hogere klasse.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in