Overslaan en naar de inhoud gaan

Data moeten het verhaal vertellen bij F1-races

Uitzendingen van Formule 1-races kunnen boeiender en spannender worden door kijkers inzichten te geven over bijvoorbeeld bandenslijtage of aankomende inhaalacties. Data spelen een belangrijke rol om dat inzichtelijk te maken. Daarom werkt licentiehouder Formule 1 aan een nieuwe IT-infrastructuur om deze data beter inzichtelijk te maken.
© AWS
AWS

Het draait in de wereld tegenwoordig om data, in welke sector je ook werkzaam bent, zegt chief engineer Rob Smedley bij Formule One Group (Formule 1) in een gesprek met AG Connect. “Organisaties willen data kunnen extraheren, verwerken en er op voort kunnen bouwen voor meer inzichten. Dat betekent dat je snel bij de data moet kunnen komen. Dat betekent dat die data in een formaat beschikbaar moeten zijn dat goed toegankelijk is en makkelijk te gebruiken.”

Formule 1 bouwt daarom aan een nieuwe IT-architectuur, waarbij het hulp krijgt van Amazon Web Services (AWS), leverancier van het IaaS-platform. Smedley: “We bouwen momenteel een datalake met producten van AWS. Dat is al een complex onderdeel. En de architectuur is nog complexer dan alleen storage. Van de datalaag weten we inmiddels hoe deze er uit moet komen te zien. Andere delen zijn we nog aan het ontwerpen.”

Vanaf nul

De nieuwe infrastructuur wordt vanaf nul opgebouwd, zegt de chief engineer. “Een onderdeel van het proces waar we nu aan werken, is duidelijk krijgen welke tekortkomingen het huidige systeem heeft. Bij sommige tekortkomingen is dat snel duidelijk, soms zijn er meer analyses nodig. Daarnaast hebben we nog de ontwerpeisen. Ik denk dat het een verkeerd proces is om het legacysysteem aan te passen. Ik denk dat dat meer tijd kost dan het opbouwen van een nieuw systeem.”

In deze fase van het proces weet Smedley daarom nog niet of AWS de enige leverancier zal zijn. Dat is op dit moment wel zo. “De architectuur die we gaan bouwen is ontzettend complex. Daar is geen twijfel over mogelijk. We moeten daarom de beste en meest efficiënte technologie hebben die op dat moment op de markt is. We hebben nu gekozen op basis van die verdienste. Maar we zitten nog in het proces voor de selectie van verdere technologie.”

Datavisualisaties voor betere aerodynamica

Het wheel-to-wheel racen is een van de aspecten die de sport aantrekkelijker moet maken. De huidige generatie raceauto’s heeft daar een probleem mee omdat de achterliggende auto 'downforce' verliest - een neerwaarts gerichte druk die belangrijk is voor de grip van de auto op het asfalt - als de auto's te dicht op elkaar rijden. Dat verlies kan wel oplopen tot 50 procent, waardoor het moeilijker wordt voor de achterliggende coureur om een inhaalactie uit voeren door het snelheidsverlies dat het gevolg is van de afname van downforce.

Daarom onderzocht licentiehouder Formule 1 samen met AWS wat het dicht op elkaar rijden voor invloed heeft op de aerodynamica van de auto’s. Dat deden de onderzoekers aan de hand van simulaties. De resultaten van dit Computational Fluid Dynamics (CFD)-project zijn verwerkt in het onlangs gepresenteerde F1-auto-ontwerp voor 2021, maakte AWS bekend tijdens de bezoekersconferentie Re:Invent in Las Vegas.

Voor het zes maanden durend project werden 1150 compute cores ingezet en gegevens uit meer 550 miljoen datapunten. Zo werd de aerodynamische invloed van de ene auto op een andere gemodelleerd.
Volgens AWS kon Formule 1 door de inzet van Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) c5n-instanties de gemiddelde tijd om simulaties uit te voeren met 70 procent verkorten - van 60 tot 18 uur. De c5n-instanties leveren prestaties gelijk aan die van een supercomputer, voor een fractie van de kosten, aldus de leverancier.
Met de inzichten verkregen uit deze simulaties, ontwierp Formule 1 een auto die op een afstand van één autolengte slechts 15 procent downforceverlies vertoont.

Die complexiteit komt vooral doordat de data uit veel verschillende bronnen afkomstig zijn, zegt Smedley. En bovendien zijn er na de verwerking van de data veel toepassingen mogelijk. “Andere sectoren hebben niet met zoveel bronnen te maken”, zegt hij. De twee belangrijkste databronnen zijn de telemetriegegevens van de auto’s, bijvoorbeeld van de banden. Elk van de twintig auto's heeft daarvoor 120 sensoren. Daarnaast komen er gegevens van metingen op het circuit zoals de snelheid of de rondetijden. “Maar er zijn nog meer databronnen beschikbaar, denk aan het weer of data van de FIA. Die data komen binnen in verschillende formaten, met verschillende timestamps, op verschillende momenten. We moeten deze gegevens verzamelen op een locatie, normaliseren en synchroniseren en in een formaat brengen waar applicaties mee kunnen werken.”

Waarde

Voorheen waren deze gegevens ook beschikbaar, maar werd er te weinig waarde uit gehaald, zegt Smedley. Nu gebruikt Formule 1 ze voor een visualisatie om aan de kijkers te tonen. Machine learning wordt gebruikt om de kijker nog diepere inzichten te geven. “We maakten onlangs een visual die laat zien wat de status van de banden is. Zo kunnen we tijdens een race bijvoorbeeld laten zien dat – als er wordt gevochten om een bepaalde plek – de banden van de voorste auto minder goed zijn dan de auto die erachter zit. We geven ook inzichten over racestrategie. Als een auto bijvoorbeeld de pit in gaat, kunnen we laten zien of dat kan zorgen voor een 'undercut. We laten zien welke gevechten aanstaande zijn. Dat is nu niet altijd duidelijk voor de kijker. Door de data kunnen we het verhaal vertellen.”

De data die Formule 1'-organisatie gebruikt worden ook gebruikt door de teams. “Zij doen dat op een andere manier, namelijk om de status van de auto in de gaten te houden.”

Smedley hoopt dat er over 18 maanden een duidelijkere structuur staat. “Hopelijk hebben we de eerste en misschien wel tweede, fase van de architectuur staan.”

Het afgelopen jaar konden kijkers al de eerste datavisualisaties zien. Dat betekent dat de IT-organisatie nog aan de architectuur sleutelt, terwijl het  verwerken en verzamelen van data plaatsvindt. Smedley: “We hebben twee parallelle werkwijzen. Aan de ene kant bouwen we producten die we al kunnen laten zien aan de fanbase. Aan de andere kant werken we aan een efficiënte architectuur die ervoor gaat zorgen dat het maken van nieuwe producten een minder groot project wordt.” De fans verwachten het, zegt hij. “Stil blijven staan is geen optie, we moeten wel verder.”

Gratis F1 Special van AG Connect

Het raceweekend start op 4 juli. AG Connect presenteert daarom een online special over IT in de Formule 1. Bekijk deze unieke special met onder andere:

  • Formule 1 brengt innovatie naar de IT.
  • Hoe Formule 1-team Williams door ransomware 50.000 bestanden verloor.
  • Nederlander Stefan de Groot stoomt coureurs klaar voor hogere klasse.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee