Beheer

Windows
Windows 10 update

Oktober-update Windows 10 blijft kwakkelen

De oktober-update (1809) voor Windows 10 is weinig in gebruik, en lijkt geen kans op inhaalslag te maken.

© Microsoft
28 februari 2019

De oktober-update (1809) voor Windows 10 is weinig in gebruik, en lijkt geen kans op inhaalslag te maken.

De door bugs geplaagde grote herfstverbouwing van Windows 10 wordt nog altijd niet breed automatisch uitgerold naar gebruikers. Microsoft brengt de 1809-update wel naar pc's waarvan de gebruikers zelf actief de updatefunctie aanzetten, om hun besturingssysteem te laten zoeken naar updates om die te installeren. Ondertussen nadert de volgende grote update alweer.

De oktober-update voor Windows 10 stamt qua build-nummering uit september 2018 en is door bugs pas in december breed uitgebracht. Nu, eind februari, loopt die release van Microsofts besturingssysteem dan ook flink achter wat marktaandeel betreft. De 1809-versie is momenteel goed voor een bescheiden 21 procent van alle Windows 10-installaties wereldwijd. Dit blijkt uit metingen van AdDuplex. Microsoft zelf verstrekt geen cijfers over de installed base van de diverse 10-versies.

Lente in zicht

De lente-release van vorig jaar is volgens de metingen van AdDuplex de meestgebruikte versie van Windows 10: met bijna 72 procent. Daarna komt de meest recente 1809-versie, die op afstand wordt gevolgd door de herfst-release van 2017 (met nog geen 4 procent) en dan nog oudere versies van Windows 10. Ondertussen werken Microsofts ontwikkelaars druk door aan de volgende grote verbouwing van het computerbesturingssysteem. Deze draagt de werknaam 19H1, wat wijst op een release in de eerste helft van dit jaar en wat dus kan betekenen dat het bedrijf afstapt van het lente- en herfstritme voor zijn OS-releases.

"De October Update is de afgelopen maanden gestaag gegroeid", schrijft AdDuplex bij zijn nieuwste meting van marktaandelen voor Windows 10. "Maar het [gebruik - red.] moet duidelijk versnellen in maart of het zal geheel geschrapt moeten worden ten gunste van direct doorgaan naar 19H1", geeft de marktmeter als advies voor de continue migratiemolen die Windows 10 brengt. Microsoft ondersteunt elke grote release namelijk voor bepaalde tijd met functionele en ook security-updates, dus bijblijven is cruciaal.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.