Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 claimt extra GB's om update-vastloper te voorkomen

Microsoft neemt maatregelen om een bekende oorzaak voor update-vastlopers te voorkomen. De inmiddels beruchte oktober-update voor Windows 10 is als één van de eerste problemen gestuit op gebrek aan opslagruimte, waar de update-installer vooraf niet op controleert. In reactie gaat Windows 10 vanaf de volgende grote versie pro-actief gigabytes aan opslagruimte méér in beslag nemen.
Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Deze functionaliteit draagt de naam 'reserved storage' en maakt zijn debuut in de aankomende lente-update voor Windows 10. Die eerstkomende grote verbouwing (genummerd 1903) gaat dan 7 gigabyte extra aan ruimte bezetten op de lokale opslag van een computer of tablet. Mogelijk gaat 'reserved storage' meer dan 7 GB claimen. Gebruikers kunnen deze voor hun verloren ruimte niet zelf terugpakken. Wel kunnen zij de hoeveelheid gereserveerde opslag aanpassen.

Ook voor dagelijkse cache

De hiermee bezette opslagruimte wordt tussen de grote lente- en herfst-updates door echter niet onbenut gelaten. Microsoft geeft in zijn blogpost over 'reserved storage' aan dat de door Windows 10 geclaimde extra gigabytes bij dagelijks gebruik dienen als parkeerplek voor tijdelijke bestanden. De dubbelfunctie als updateruimte én cachingplek zorgt er volgens Microsoft voor dat een computer betrouwbaarder werkt. De opslagbeheertool Storage Sense, die al is uitgebracht, zorgt voor intelligente inzet van de gereserveerde ruimte.

De tijdelijke bestanden kunnen normaliter bij een update al worden verwijderd om zo ruimte voor het updateproces te creëren. Het handmatig verwijderen van cache-bestanden is, net als het legen van de Prullenbak, al door Microsoft aangedragen als oplossing voor updateproblemen die gebruikers hebben ondervonden met de oktober-update van vorig jaar.

Daarbij zijn toen pc's en Windows-tablets met weinig vrije opslagruimte in de knel gekomen. Het gevolg was een mislukte update naar de nieuwe halfjaarlijkse release van Windows 10, en mogelijk een onklaar gemaakt systeem. Terwijl gebruikers daarna het advies van Microsoft kregen om ruimte vrij te maken, was dit niet een optie voor iedereen. Apparaten die qua specificaties aan de onderkant zaten van systeemvereisten voor eerdere Windows 10-versies hádden simpelweg geen opslagruimte beschikbaar. Dit omvat bepaalde goedkopere tablets, maar ook netbook-achtige pc's die zijn uitgerust met eMMC flash-opslag van 32 GB.

Automatisch aan

De 'reserved storage' is automatisch ingeschakeld op apparaten die uitkomen met Windows 10 versie 1903 voorgeïnstalleerd. Ook is de functionaliteit standaard actief op schone installaties van de 1903-release. Testers die pre-release bèta's van Windows 10 draaien, kunnen het nu al zelf inschakelen. Deelnemers aan Microsofts testprogramma Windows Insider die build 18298 of een nieuwere testrelease draaien, moeten hiervoor enkele stappen doorlopen. Microsoft draagt dit zelf aan als een zoektocht (queeste).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in