Overslaan en naar de inhoud gaan

Oktober-update Windows 10 helpt admin-account om zeep

De door diverse bugs geplaagde oktober-update voor Windows 10 blijkt gebruikers opnieuw een ernstig probleem te kunnen bezorgen. Het bijwerken van Windows 10's lente-update van 2018 (release 1803) naar de courante release (1809) kan onder bepaalde omstandigheden beheerdersaccounts uitschakelen. Microsoft werkt aan een fix, die gepland staat om pas eind deze maand uit te komen.
Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Het gaat bij deze bug niet om een regulier account met beheerrechten, maar om het in Windows ingebouwde Administrator-account wat diepgaande rechten heeft. Dit lokale beheermiddel is bedoeld voor noodsituaties, maar staat standaard uitgeschakeld. Wanneer een gebruiker of beheerder het Administrator-account heeft geactiveerd én er is een tweede account aangemaakt met beheerdersrechten dan kan de upgrade naar de oktober-release van Windows 10 dit onklaar maken.

Bezint, eer ge begint

Het updaten van 1803 naar 1809 resulteert dan in het ongeldig maken van het Administrator-account, wat diverse gebruikers in de praktijk hebben ontdekt. Dit meldt onder meer Betanews. Microsoft erkent deze nieuwste bug en stelt in een blogpost dat het nu werkt aan een oplossing voor dit probleem. Gebruikers krijgen het advies te wachten op een fix, die gepland staat om eind deze maand uit te komen.

Gebruikers die toch eerder willen updaten, wordt aangeraden om er eerst zeker van te zijn dat ze kunnen inloggen met een gebruikersaccount dat beheerdersprivileges heeft. Dit is dan dus een account náást het ingebouwde Administrator-account. Gebruikers die de upgrade naar 1809 al hebben uitgevoerd en daarbij op deze accountbug zijn gestuit, kunnen het lokale beheeraccount heractiveren in de Bureaublad-app Computerbeheer (Computer Management). Daar valt bij 'Lokale gebruikers en groepen' het Administrator-account met een rechtermuisklik en de Eigenschappen weer in te schakelen. Hiervoor is dus wel een tweede account met beheerrechten nodig.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in