Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: 60 miljoen extra voor bèta en techniek

Grootse plannen voor een verdere digitalisering van het onderwijs zijn er niet bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Wel krijgen de studierichtingen bèta en techniek er flink wat geld bij.
studenten en laptops
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

OCW krijgt volgend jaar 150 miljoen euro minder dan waar het op rekende. De korting treft in elk geval de dienst DUO, die ook grotendeels de oorzaak is van de korting. DUO had in 2018 extra kosten toen er meer leerlingen en studenten waren dan verwacht. De dienst verstrekt onder meer studieleningen en -beurzen. Daardoor krijgt OCW er niet zoals verwacht een miljard euro extra bij, maar 882,6 miljoen.

DUO moet echter wel de komende jaren flink aan het werk om zijn ICT-systemen te vervangen. In 2019 was daar 26,7 miljoen euro voor begroot, maar in 2020 moet DUO het doen met 20,7 miljoen.

Een lichtpuntje is er wel voor de studierichtingen bèta en techniek. Vanaf 2020 trekt het ministerie 60 miljoen euro extra uit voor hen.

Echt grootse, nieuwe plannen op het gebied van digitalisering van het onderwijs lijken er niet te zijn. De regeling open en online hoger onderwijs 2018-2022 die onder meer tot doel heeft open en online onderwijs te versterken, heeft in 2019 wel 9 projecten opgeleverd op het gebied van online onderwijs.

Daarnaast wordt vanaf 2020 jaarlijks rond de 14 miljoen gestoken in de digitale openbare bibliotheek. Een belangrijk deel daarvan is bestemd voor de doorontwikkeling van het model voor e-lending. Tevens is 6 miljoen euro uitgetrokken vanuit het Regeerakkoord om de digitale toegankelijkheid van erfgoed, archieven en collecties te vergroten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in