Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: BZ zet big data in

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet digitale informatievoorziening als essentiële factor voor het internationaal diplomatiek functioneren. De aanvraag van visa gaat vanaf 2020 volledig digitaal, voor zover wettelijk toegestaan.
Stef Blok
© Rijksoverheid/Arenda Oomen
Rijksoverheid/Arenda Oomen

Begin 2020 treedt de nieuwe EU visumcode in werking. Deze bevat een groot aantal wijzigingen die belangrijk zijn voor de modernisering en verdere verbetering van de consulaire dienstverlening.

Denk daarbij aan de inzet van externe dienstverleners (private partners), de mogelijkheid om visa digitaal aan te vragen en het gecentraliseerd beslissen op aanvragen. In overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zullen verdere stappen worden gezet met betrekking tot het digitaal aanvragen en verwerken van reisdocumenten.

Data-analyse en veiligheid

Voor een internationaal opererende diplomatie is het cruciaal om altijd goed, tijdig en snel geïnformeerd te zijn over ontwikkelingen in de wereld. BZ past daarom in toenemende mate data-analyse toe in  buitenlandbeleid, bij de consulaire dienstverlening en in de bedrijfsvoering. Het ministerie investeert in een moderne informatiehuishouding waar het optimaal zoeken, vinden, bewerken en beveiligen van informatie voorop staat.

Maar het gebruik van elektronische gegevensverwerking en -communicatie levert ook meer risico's op voor digitale spionage en cybercrime. BZ investeert daarom komend jaar extra in voorlichting, opleiding en training van medewerkers om I-bewust en digitaal vaardig te kunnen samenwerken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in