Management

Governance
Stef Blok

Miljoenennota: BZ zet big data in

Reisdocumenten aanvragen kan steeds vaker volledig digitaal.

Stef Blok © Rijksoverheid/Arenda Oomen,  Arenda Oomen
18 september 2019

Reisdocumenten aanvragen kan steeds vaker volledig digitaal.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet digitale informatievoorziening als essentiële factor voor het internationaal diplomatiek functioneren. De aanvraag van visa gaat vanaf 2020 volledig digitaal, voor zover wettelijk toegestaan. 

Begin 2020 treedt de nieuwe EU visumcode in werking. Deze bevat een  groot aantal wijzigingen die belangrijk zijn voor de modernisering en verdere verbetering van  de consulaire dienstverlening.

Denk daarbij aan de inzet van externe dienstverleners (private partners), de mogelijkheid om visa digitaal aan te vragen en het gecentraliseerd beslissen op aanvragen. In overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zullen verdere stappen worden gezet met betrekking tot het digitaal aanvragen en verwerken van reisdocumenten.

Data-analyse en veiligheid

Voor een internationaal opererende diplomatie is het cruciaal om altijd goed, tijdig en snel geïnformeerd te zijn over ontwikkelingen in de wereld. BZ past daarom in toenemende mate data-analyse toe in  buitenlandbeleid, bij de consulaire dienstverlening en in de bedrijfsvoering. Het ministerie investeert in een moderne informatiehuishouding waar het optimaal zoeken, vinden, bewerken en beveiligen van informatie voorop staat.

Maar het gebruik van elektronische gegevensverwerking en -communicatie levert ook meer risico's op voor digitale spionage en cybercrime. BZ investeert daarom komend jaar extra in voorlichting, opleiding en training van medewerkers om I-bewust en digitaal vaardig te kunnen samenwerken.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.