Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft maakt update-uitstel moeilijker voor Windows 10

Microsoft maakt het moeilijker voor zakelijke gebruikers van Windows 10 om de grote halfjaarlijkse updates uit te stellen. Met ingang van de lente-update van dit jaar (ook bekend als Windows 10 2004) wordt de instelling voor uitstel in Windows Update weggenomen. Microsoft verklaart dit te doen "om verwarring te voorkomen". Beheerders hebben nog wel een andere optie om de boot af te houden voor de grote updates die twee keer per jaar uitkomen.
Windows 10 update configureren
© Microsoft
Microsoft

De instelling in de Geavanceerde Opties van Windows Update geeft gebruikers de mogelijkheid om het automatische bijwerken naar een nieuwe release te voor zich uit te schuiven. Het gaat hier dus om tijdelijk blokkeren van het downloaden en installeren van updates; van dit uitstel komt geen afstel. Nu wordt uitstellen moeilijker gemaakt met de eerste grote update van dit jaar, die officieel in mei is uitgekomen en die sinds recent breder wordt uitgerold.

'Optimaal profiteren van verandering'

In de updatedienst Windows Update for Business voert Microsoft namelijk de verandering door dat de GUI-optie voor uitstel wordt weggenomen. In het supportdocument voor IT-professionals merkt Microsoft op dat veel devices met Windows 10 nog maar één keer per jaar een grote update installeren. Dit als - onbedoeld - gevolg van vorig jaar veranderd updatebeleid van de Windows-leverancier. "Om alle devices in staat te stellen optimaal te profiteren van deze policy-verandering, en om verwarring te voorkomen, hebben we deferrals verwijderd uit de Windows Update-instellingspagina Geavanceerde Opties met ingang van Windows 10, versie 2004."

Tot op heden kunnen zakelijke gebruikers van Windows 10 in de Pro-, Education- en Enterprise-uitvoeringen handmatig kiezen voor deferral van de zogeheten feature updates die halfjaarlijks uitkomen. Dit uitstel kon tot maximaal 365 dagen worden ingesteld. Zodra de mei-update van dit jaar op systemen draait, is dat echter afgelopen. Microsoft draagt in zijn mededeling van deze verandering nog wel een mogelijkheid aan voor beheerders om alsnog uitstel in te stellen.

Supportdeadlines

Dit kan via de lokale editor voor Group Policy, waarbij dan vier niveaus diep in de opties moet worden afgedaald. Daar in de beleidsregels voor Windows Update for Business valt te kiezen wanneer preview-builds en feature updates voor Windows 10 worden ontvangen, en wanneer kwaliteitsupdates voor het besturingssysteem worden ontvangen. Overigens was de uitsteloptie al niet meer beschikbaar voor systemen waarop een release van Windows 10 draait die dermate oud is dat de support binnenkort komt te vervallen. Voor die gevallen voerde Microsoft al automatisch bijwerken naar de huidige release uit.

local group policy editor
local group policy editor

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in