Beheer

IT beheer
Windows Update

Microsoft neemt beheermacht Windows 10 deels over

Microsoft zorgt voor bijblijven met de halfjaarlijkse Windows-updates.

© Microsoft
19 november 2019

Microsoft zorgt voor bijblijven met de halfjaarlijkse Windows-updates.

Gebruikers die op té oude releases van Windows 10 zitten, worden door Microsoft meegenomen naar een huidige, ondersteunde release. De upgrade wordt automatisch gestart, om te voorkomen dat installaties te ver achterlopen en dus buiten support vallen. "We blijven jullie voorzien van meer grip op updates, waarbij het grotendeels aan jullie is wanneer een update plaatsvindt." Het woord 'grotendeels' geeft Microsofts beleid aan voor de Home- en Pro-uitvoeringen van Windows 10.

Microsoft wil ervoor zorgen dat Windows 10 devices ondersteund blijven, en dus ook de maandelijkse security-updates kunnen blijven ontvangen. Terwijl Windows 10 officieel "de laatste Windows-versie ooit" is, blijft er wel sprake van nieuwe releases en daarmee buiten support vallen van oudere releases. Het gaat daarbij dus niet alleen om de 1803-release die begin 2018 is uitgekomen en waarvoor de support vorige week is vervallen.

Of paar maanden ervoor

Sommige gebruikers van Windows 10 1803 hebben vóór die supportdeadline al de premature melding gekregen dat hun versie niet meer geldig zou zijn. Dat betrof een waarschuwing, waarna beheerders zelf het bijwerken naar de courante release konden initiëren. Die keuzemogelijkheid wordt weggenomen. Windows Update zal automatisch een feature-update starten voor devices die aan het einde van hun support zitten, of die over enkele maanden dat einde bereiken.

Dit heeft Microsoft-topman John Cable vorige week gesteld in een blogpost. Deze aankondiging van automatische updates voor oudere installaties van Windows 10 is kort genoemd onderaan zijn blogpost over de grote herfst-update van dit jaar. Navraag door AG Connect bevestigt dat Microsoft hiermee een deel van de beheermacht neemt.

De leverancier doet dit voor de Home- en de Pro-uitvoeringen van Windows 10. De Enterprise-uitvoering valt buiten dit regime van automatisch doorgevoerde updates om binnen het supportbereik te blijven. Het gestaag verschuivende supportvenster van Microsoft betekent dat computers met oudere Windows-releases op gegeven moment buiten de boot vallen voor de maandelijks uitgebrachte updates, inclusief patches voor securitygaten.

Updaten vóór update

Ondertussen zijn er nog bekende problemen met de nieuwste release (build 18363.476) van Windows 10, die Microsoft noemt op zijn health-dashboard voor Windows-releases. Daaronder uitval van Wi-Fi connectiviteit met bepaalde Qualcomm-chips, en verbindingsproblemen voor Bluetooth met sommige Realtek-chips. Bijgewerkte drivers van de hardwarefabrikanten lossen deze 'known issues' op, maar installatie daarvan kan vereist zijn vóór het updaten van Windows zelf.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
8
Reacties
jasper 20 november 2019 19:58

@JASPER BAKKER

Het is een maandje verder, 14 Jan 2020, niet 20 Dec.

En er zal vast wel net als bij W XP een hack komen dat je ook de betaalde updates kan optvangen tot Jan 2023 vermoed ik zo.

jasper 20 november 2019 19:54

Oja en je kan natuurlijk ook de internet verbinding verbreken, krijg je ook geen updates :)

jasper 20 november 2019 19:53

Als er te weinig schijfruimte is of er een te kleine schijf inzit (bv. een SSD van 32 GB) wordt het updaten geloof ik geblokkeerd, voor deze dus een tip voor degene die de verplichte updates echt niet willen, gewoon zorgen dat er nooit meer dan 1GB vrij ruimte is dan krijg je ze niet.
Beter is echter overstappen op MacOS of Linux (bv. Ubuntu), waar updates altijd optioneel zijn. En geen dwang.

Bop 20 november 2019 17:52

Ik vooral onder kontrole houden WANNEER ik een installatie doe, zeker NIET bij opstarten.
Daarnaast installeer ik grote pakketten zoals de kumulatieve afzonderlijk door ze los uit catalog.update.microsoft.com te halen.
Alleen kost dat soms moeite, met name de 'feature updates'.

Mij zouden ze dienen door zelf me volledige kontrole te geven i.p.v. via omwegen.

mark111 19 november 2019 18:15

Windows 10 kan mijn rug op, op een wat oudere laptop alleen maar ellende update na update dus lekker terug naar windows 7 !! ook nieuwe systemen en update's geven risico op bugs en hacks risico.

Rbx 19 november 2019 12:36

Ik hoop dat de verplichte update geen problemen geeft bij te weinig schijfruimte

Ronald kunenborg 19 november 2019 12:28

En hoe zit het met de education versies?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.