Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta/Facebook claimt groot datacenter in Zeewolde

Meta, de nieuwe bedrijfsnaam van Facebook, wil een groot datacenter bouwen in Zeewolde. Het Amerikaanse techconcern laat weten dat de plannen daarvoor zijn goedgekeurd door de burgemeester en wethouders van de gemeente in het zuiden van Flevoland. De ontwerpplannen worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad van Zeewolde en die neemt op 16 december een besluit over het datacenter.
Zeewolde
© Shutterstock
Shutterstock

Wanneer Meta daadwerkelijk aan de bouw gaat beginnen is nog niet bekend. "We hebben dit gedaan voor het geval dat het voor onze bedrijfsvoering nodig is om onze infrastructuur uit te breiden", laat een woordvoerster weten. "Op dit moment ligt onze focus op het voldoen aan de vergunnings- en goedkeuringsprocessen die vereist zijn door de Nederlandse autoriteiten." Het datacenter moet op een bedrijventerrein van 166 hectare komen, en wordt daarmee het grootste van Nederland.

Google heeft in Nederland al twee datacenters. De tweede werd afgelopen december in het Noord-Hollandse Middenmeer in gebruik genomen. Het eerste serverpark van Google werd in Eemshaven in Groningen geopend.

Stroomverbruik

Nederland is in trek bij techreuzen voor vestiging van datacenters, maar dat verloopt niet altijd soepel. Naast mogelijke bezwaren van omwonenden speelt er ook de kwestie van belasting voor stroomnetten die in bepaalde gebieden al tegen grenzen aanlopen. De datacenterbranche heeft de regering al opgeroepen om met een nationale strategie te komen voor bouw en uitbating van datacenters. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat voelt daar echter niet voor.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in