Innovatie & Strategie

Cloud
Zeewolde

Meta/Facebook claimt groot datacenter in Zeewolde

Bouwplannen voor groot datacenter goedgekeurd, meldt Meta (voorheen Facebook).

© Shutterstock,  Robinotof
24 november 2021

Bouwplannen voor groot datacenter goedgekeurd, meldt Meta (voorheen Facebook).

Meta, de nieuwe bedrijfsnaam van Facebook, wil een groot datacenter bouwen in Zeewolde. Het Amerikaanse techconcern laat weten dat de plannen daarvoor zijn goedgekeurd door de burgemeester en wethouders van de gemeente in het zuiden van Flevoland. De ontwerpplannen worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad van Zeewolde en die neemt op 16 december een besluit over het datacenter.

Wanneer Meta daadwerkelijk aan de bouw gaat beginnen is nog niet bekend. "We hebben dit gedaan voor het geval dat het voor onze bedrijfsvoering nodig is om onze infrastructuur uit te breiden", laat een woordvoerster weten. "Op dit moment ligt onze focus op het voldoen aan de vergunnings- en goedkeuringsprocessen die vereist zijn door de Nederlandse autoriteiten." Het datacenter moet op een bedrijventerrein van 166 hectare komen, en wordt daarmee het grootste van Nederland.

Google heeft in Nederland al twee datacenters. De tweede werd afgelopen december in het Noord-Hollandse Middenmeer in gebruik genomen. Het eerste serverpark van Google werd in Eemshaven in Groningen geopend.

Stroomverbruik

Nederland is in trek bij techreuzen voor vestiging van datacenters, maar dat verloopt niet altijd soepel. Naast mogelijke bezwaren van omwonenden speelt er ook de kwestie van belasting voor stroomnetten die in bepaalde gebieden al tegen grenzen aanlopen. De datacenterbranche heeft de regering al opgeroepen om met een nationale strategie te komen voor bouw en uitbating van datacenters. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat voelt daar echter niet voor.

2
Reacties
Bop 17 december 2021 23:38

Als alle plannen doorgaan zal 10% (!!) van het totale Nederlandse energieverbruik opgeslurpt worden door 'datazenturs' (datacentra).

Idioot.

M. Commandeur 24 november 2021 16:23

Twee bezwaren:
- Facebook eigent zich de naam 'meta' toe, zij privatiseert hiermee publiek, gemeenschappelijk taal-eigendom
- Facebook eigent zich grond (de meest vruchtbare grond van Nederland!) en energie toe voor haar private belangen. Haar Facebook universe zal die energiehonger met bijbehorend internetverkeer, alleen maar verder doen tonemen, niet lineair maar exponentieel.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.