Overslaan en naar de inhoud gaan

PvdA wil onderzoek naar stroomverbruik grote datacenters

De PvdA wil dat demissionair ministers Stef Blok en Kajsa Ollongren meer openheid van zaken geven over de omgang met partijen die lobbyen voor datacenters. Ook moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar water en- elektraverbruik.
Microsoft datacenter
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Kamerlid Gijs van Dam vraagt in Kamervragen om een overzicht van alle contacten van de ministers met bedrijven zoals Microsoft, Facebook en/of organisaties die lobbyen voor datacenters en die mogelijk een actieve rol hebben gehad in de besluitvorming. Ook wil hij weten of wat op basis van onafhankelijk onderzoek het publieke belang is van grootschalige datacenters voor Nederland. Hij noemt daarbij specifiek werkgelegenheid.

De vragen werden gesteld naar aanleiding van diverse artikelen in onder meer De Telegraaf en Noordhollands Dagblad, waarin werd geschreven over een ‘rode loper’ voor hyperscale datacenters. De overheid zou zich volgens De Telegraaf hebben ‘laten beetnemen’ door een internationale lobby. Ook werden er in de verhalen scenario’s geschetst waardoor bijvoorbeeld de woningbouw in elkaar zakt door een overvol elektriciteitsnet.

Zorgen over elektraverbruik

Van Dam wil verder van de ministers weten of zij het onwenselijk vinden dat het elektraverbruik geheim wordt gehouden door de sector. Hij vraagt de bewindslieden om een onafhankelijk onderzoek naar het elektra-, maar ook water-, verbruik van datacenters. Deze moet niet door de sector zelf worden uitgevoerd.

Daarnaast is Van Dam benieuwd of het klopt dat door de grote hoeveelheid stroom die datacenters gebruiken nieuwe woonwijken of startende bedrijven niet kunnen worden aangesloten op het stroomnet in de Kop van Noord-Holland.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in