Overslaan en naar de inhoud gaan

EZK: geen nationale datacenterstrategie

Demissionair bewindsman Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) is niet van plan om met een landelijke datacenterstrategie te komen. Volgens hem ligt de beoordeling waar datacenters gevestigd worden vooral bij gemeenten en provincies. Blok wil wel de kaders voor datacenters in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) verder uitwerken.
datacenter
© Digital Realty
Digital Realty

De demissionaire minister antwoordde op vragen van de Tweede Kamerfractie van de PvdA tijdens de begrotingsbehandeling van EZK. Een aantal partijen in de Kamer wil dat er meer nationale sturing komt in de vestiging van datacenters. Datacenters gebruiken veel water voor koeling, veel elektriciteit, nemen veel ruimte in en contrasteren nogal eens met het omliggende landschap.

Regie 'niet aan Rijksoverheid'

Volgens Blok is het terecht dat er kanttekeningen worden geplaatst bij de groei aan datacenters, maar hij zegt ook dat de Rijksoverheid niet de regie kan voeren. "Decentrale overheden bepalen waar bedrijven gevestigd worden, waaronder datacenters. Zij beoordelen of de vestiging past bij o.a. economische, ruimtelijke, milieu en energetische aspecten. Activiteiten moeten passen binnen de verleende vergunningen en relevante wet- en regelgeving. Verschillende overheden en partijen hebben hier rollen en wettelijke taken in."

Voorkeur voor vestiging

De demissionaire minister belooft in zijn antwoorden op de Kamervragen binnenkort wel met een brief te komen over het onderwerp van datacenters. In die brief zal hij dan behandelen: de verwachte groei aan datacenters, de verwachte toename aan stroomgebruik daarvan, op welke manieren het gebruik van koelwater geminimaliseerd kan worden en hoe de gebouwen goed in het landschap ingepast kunnen worden. In de NOVI wordt al een voorkeur uitgesproken voor de vestiging van datacenters op plekken waar meer capaciteit in het elektriciteitsnetwerk beschikbaar is en waar ruimte minder schaars is, zoals de Eemshaven en de Wieringermeer.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Binnenlands Bestuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in