Overslaan en naar de inhoud gaan

EZK ziet geen problemen in verkoop High Tech Campus aan Singapore

De verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven (HTCE) blijkt níet aan een Amerikaanse partij te zijn gedaan, maar aan een staatsbedrijf van Singapore. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ziet hierin geen problemen. Hij erkent wel dat de HTCE van groot belang is voor Nederland wat betreft de economie, technologie en de innovatiepositie van ons land.
minister Blok van Buitenlandse Zaken
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Aanvankelijk is de verkoop van de tech-gerichte kantoorlocatie in Eindhoven naar buiten gekomen als deal met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Oaktree Capital Management. Die investeerder is echter slechts de beheerder van een beleggingsfonds dat de nieuwe eigenaar wordt van de High Tech Campus, waar grote techbedrijven als Philips, NXP, Intel, ASML en IBM een vestiging hebben. De voornaamste belegger van het beleggingsfonds is GIC Private Limited, voorheen Government of Singapore Investment Corporation, wist het Eindhovens Dagblad te onthullen.

Vastgoed versus ecosysteem

De naam van het investeringsbedrijf van de Singaporese staat is opgedoken in een melding van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het is deze partij die de eigenlijke koper is van de Eindhovense tech-campus. GIC houdt zich bezig met het beleggen van de reserves van Singapore, wat het wereldwijd doet in obligaties, bedrijven en vastgoed. De koop van de kantoorlocatie in Nederland is gedaan via GIC's dochteronderneming Euro Petra Private Limited, wat door de ACM is goedgekeurd.

Demissionair minister Stef Blok van EZK geeft uitleg over de gang van zaken in zijn antwoorden op Kamervragen. "Ik hecht er waarde aan een duidelijk onderscheid te maken tussen de verkoop van het vastgoed en de bijbehorende vastgoedmanagementdiensten enerzijds en anderzijds het ecosysteem op en rondom de High Tech Campus waar veel hoogwaardig technologisch en innovatieve bedrijven gevestigd zijn. Het gaat hier om een vastgoedtransactie tussen twee marktpartijen, waarbij de koper een Amerikaanse asset manager is die onder andere fondsen van GIC beheert. Beide partijen zijn al langer in Nederland actief op het gebied van investeringen in commercieel vastgoed, waaronder zorgvastgoed en hotels."

'Geen risico's'

Blok geeft aan dat de regering wel heeft gekeken naar mogelijke nadelige kanten van deze deal voor Nederland. Daarbij heeft de overheid "zich een beeld gevormd van eventuele risico’s voor de nationale veiligheid verbonden aan een dergelijke transactie". De demissionaire bewindsman stelt dat die risico's (voor de nationale veiligheid) er niet zijn, "gelet op de aard en inhoud van de transactie en de betrokken partijen".

De verkoop van het vastgoed en de beheermaatschappij daarvan is correct volgens de regels verlopen, laat Blok weten. De wisseling in eigendom van het vastgoed verandert volgens hem niets aan de mogelijkheden voor innovatie en ook niets voor het overheidsbeleid dat is gericht op de groeistrategie voor Nederland. Vóór de afronding van de verkoop hebben HTCE en de advocaten van Oaktree plus die van GIC nog wel contact opgenomen met het ministerie van EZK, merkt de demissionaire minister op.

Niet vitaal

Dat contact was "om te toetsen of de voorgenomen investering gemeld diende te worden op grond van een wettelijke investeringstoets dan wel rekening gehouden diende te worden met het wetsvoorstel veiligheidstoets investeringen fusies en overnames". De conclusie is toen getrokken "dat er geen wettelijke verplichting tot melding en voorafgaande goedkeuring bestaat voor deze transactie". Daarnaast is geconcludeerd dat het wetsvoorstel ook niet van toepassing zou zijn, want er is geen sprake van een vitaal proces of vitale onderneming "die rechtstreeks betrokken is bij de exploitatie en ontwikkeling van sensitieve technologie".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in