Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheden blijven flink investeren in IT

Overheden wereldwijd zullen volgend jaar fors meer investeren in IT. Door de coronacrisis beseffen ze sterker dat publiek beleid en technologie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Stapel geld
© Shutterstock
Shutterstock

Wereldwijd steken overheden in 2022 zeker 6,5% meer in IT dan dit jaar. In totaal gaat het om ruim 557 miljard dollar. Twee derde daarvan zal in software en IT-diensten worden gestoken. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner. Vergeleken met 2020 gaat het zelfs om een groei van de uitgaven van 21%.

Effect ijlt door

Volgens Irma Fabular, research vice president bij Gartner, “zullen overheden investeringen in digitale technologieën blijven versnellen om te kunnen reageren op en te herstellen van de voortdurende stroom van onzekerheden voor de volksgezondheid, die het gevolg is van de pandemie.” In 2020 werd al 9,5% meer uitgegeven aan IT als gevolg van de pandemie, maar dat effect ijlt nog minstens een jaar door, voorziet Gartner.

Geïnvesteerd wordt onder meer in het verbeteren van de klant- en werknemerservaring, het versterken van analytische capaciteiten en het opschalen van operationele flexibiliteit.

Legacy moderniseren

Overheden blijven voorlopig meer uitgeven aan digitale technologieën om het reactievermogen en de kracht van openbare diensten te versterken. Gartner gaat er vanuit dat daarom ruim de helft van de overheidsorganisaties in 2025 zijn kritieke legacy-applicaties heeft gemoderniseerd.

Overheden heroverwegen nu hun publiekecloudstrategieën om hun IT sneller te kunnen moderniseren, efficiency te vergroten en databeveiliging te verbeteren, meent Gartner.

Alleen in telecomdiensten en hardware dalen de investeringen. Vooral dat laatste is opmerkelijk omdat in 2021 nog ruim 17 % meer werd uitgegeven aan hardware. Vermoedelijk heeft dat te maken met de tekorten bij de producenten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in