Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenterbranche: landelijke regie over datacenters nodig

De datacenterbranche wil dat er een Nationale Datacenter Strategie (NDS) komt. Daartoe pleit de branche in een brandbrief aan het nieuwe, nog te vormen kabinet. In de integrale aanpak moeten digitalisering, energietransitie, stroomzekerheid en ruimtelijke ordening samenkomen, zodat de branche toekomstbestendig kan groeien.
Datacenter work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De datacenterbranche gaat naar verwachting fors groeien de komende jaren, zo kondigde branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) afgelopen juni al aan. Datacenters die bij de vereniging zijn aangesloten verwachten zelfs een toename van 211.000 m2 aan 'datavloer' in de komende jaren.

Landelijke strategie nodig

Maar de branche heeft tegelijkertijd te maken met beleidsvraagstukken op het gebied van energie, ruimtelijke ordening en het klimaatakkoord. "Zeker met het oog op de energietransitie, het woningtekort en het onlangs uitgebrachte IPCC-rapport zijn gemeenten en provincies genoodzaakt om het lokale bedrijfsleven steeds meer beperkingen op te leggen", zegt de DDA nu in een aankondiging over de brandbrief. Zo werd Haarlemmermeer twee jaar geleden vol verklaard voor datacenters vanwege beperkte stroomcapaciteit.

De branche vindt daarom dat er landelijke regie moet komen, met meer aandacht voor digitalisering als onderdeel van de maatschappij. Volgens Stijn Grove, directeur van de DDA, speelt digitalisering namelijk in vrijwel alle maatschappelijke opgaven een rol. Zo wordt er online betaald en wordt er sinds de pandemie veel digitaal thuisgewerkt en -geleerd. "Tegelijkertijd neemt de datacentersector de verantwoordelijkheid om een toekomst te borgen die naast digitaal, ook duurzaam en veilig is voor iedereen. Echter vraagt dit wel om landelijke sturing. Op dit moment wordt de ruimtelijke inpassing van onze digitale economie nog te vaak beschouwd als een op zichzelf staand en lokaal vraagstuk", aldus Grove.

Nadelen niet wegmoffelen

Grove stelt in de brandbrief van de DDA verder dat de voordelen van de digitale economie nog "als vanzelfsprekend" gezien worden, terwijl de nadelen vaak gezien worden "als iets om te vermijden of weg te werken, buiten de gemeente of zelfs over de landsgrenzen". "Dit mechanisme leidt in toenemende mate tot gemiste kansen en dus suboptimale uitkomsten. Dit brengt de digitale koploperspositie van Nederland in gevaar, ondermijnt de digitale infrastructuur en beperkt de mogelijkheid om uitdagingen met slimme oplossingen het hoofd te bieden."

In de voorgestelde NDS moeten digitalisering, energietransitie, ruimtelijke ordening en geo-economische doelen samenkomen. "Wij zijn ervan overtuigd dat als wij de handen ineenslaan en samen verantwoordelijkheid dragen, we toewerken naar een toekomst voor Nederland die, naast digitaal, ook duurzaam, veilig en leefbaar is voor iedereen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in