Innovatie & Strategie

Branche
datacenter

Haarlemmermeer is vol voor datacenters

Drukke regio heeft voorlopig te weinig stroom voor nieuwe datacenters.

© CC0 - Pixabay.com ElasticComputeFarm
3 september 2019

In de gemeente Haarlemmermeer is het elektriciteitsnetwerk zo vol dat het reservenetwerk al voor minimaal één datacenter moet worden ingezet om het voldoende stroom te leveren. Voor nieuwe datacenters is dan ook geen plaats en een oplossing laat waarschijnlijk nog jaren op zich wachten. De netbeheerder hoopt dat datacenters uitwijken naar andere regio's in Nederland.

Dat bevestigt een woordvoerder van Liander, de netbeheerder die verantwoordelijk is voor Haarlemmermeer, in gesprek met AG Connect. Het probleem zit ‘m in de capaciteit van het stroomnetwerk, dat alle bedrijven en huishoudens in de regio van elektriciteit voorziet. “Op dit moment zit het net in Haarlemmermeer praktisch vol. De kaart op onze site geeft een rode vlek”, aldus de woordvoerder. Het vollopen van het net komt niet uit de lucht vallen: Liander en andere partijen waarschuwen er al jaren voor dat het stroomverbruik sneller stijgt dan er nieuwe stroomstations en -kabels bij komen.

Datacenter krijgt noodstroom

Dat Haarlemmermeer nu echt vol is, komt volgens de woordvoerder omdat in deze regio veel samenkomt. Schiphol wil uitbreiden en elektrificeren, tuinders verbruiken ook steeds meer stroom, huishoudens gaan van het gas af en er zijn relatief snel veel datacenters in de regio uit de grond gestampt.

Alles bij elkaar is het zo druk dat Liander van toezichthouder ACM een tijdelijke ontheffing gekregen heeft zodat het diverse bedrijven stroom kan leveren via het reservenetwerk. Hier zit minstens één datacenter bij, bevestigen Liander en de DDA, de Nederlandse brancheorganisatie van datacenters. Ze willen vanwege de gevoeligheid van het onderwerp niet zeggen om welk datacenter het gaat.

Het datacenter krijgt stroom via het reservenet om te blijven draaien. Als er een keer een storing in Haarlemmermeer is, wordt het datacenter afgeschakeld en gaat de stroom naar andere bedrijven en huishoudens. “Het datacenter moet dan zelf even zorgen voor een noodstroomvoorziening”, concludeert de woordvoerder van Liander.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!