Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse datacenters verwachten komende jaren forse groei

Bij de branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) aangesloten datacenters verwachten de komende jaren een toename van 211.000 m2 aan 'datavloer'. Een derde daarvan wordt buiten de Metropool Regio Amsterdam verwacht. Dat blijkt uit het marktrapport van de DDA.
AMS3 en AMS4 van Equinix
© Equinix
Equinix

De groei vindt plaats in alle regio’s en de coronacrisis heeft deze groei in een stroomversnelling gebracht, zo meldt DDA in een persbericht over het marktrapport ‘Roadmap to Recovery’. Bijna een kwart (23%) van de datacenters gaf aan dat de omzet vanwege de coronacrisis is gestegen. Een opvallend gegeven is dat regionale datacenters profiteren van kostenoverwegingen van lokale bedrijven die vaker kiezen voor migratie naar een professioneel datacenter. De ‘datavloer-oppervlakte’ nam in 2020 met 6% toe tot 400.000 m2, waarvan 74% zich in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) bevindt.

De vereniging stelt dat de digitalisering de komende jaren onverminderd zal doorzetten en verwijst naar rapporten van CBS, McKinsey en IDC voor de onderbouwing. “Wil Nederland haar digitale koppositie ook na de pandemie vasthouden, dan zullen politiek, overheid en bedrijfsleven vol op digitalisering moeten inzetten en daarmee ook op de duurzame inpassing van datacenters die deze ontwikkelingen mogelijk maken. Immers, alle digitale innovaties, van 5G en AI tot eHealth en IoT, vinden plaats in datacenters”, aldus de DDA.

Voorloperspositie regio Amsterdam

Regio Amsterdam heeft volgens de DDA inmiddels een voorloperspositie verworven op het gebied van duurzaam beleid. Dit biedt op de lange termijn kansen voor een duurzame, digitale hub. De DDA stelt dat er ‘wisselend sentiment’ gaande is in de media wanneer het gaat om klimaatgerelateerde onderwerpen. “Tegelijkertijd biedt de groeiende media-aandacht ook kansen om te laten zien wat de sector allemaal al doet op het gebied van duurzaamheid. Zo is 88% van de ingekochte energie van de DDA-deelnemers groen, en sloot de Europese sector als een van de eerste een Pact met de EU European Green Deal”, aldus de DDA.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in