Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verdere verduurzaming datacenters vraagt samenwerking'

Om de volgende stap te zetten naar een duurzamere datacenters is goede samenwerking nodig. Die oproep doet de Nederlandse datacentersector na publicatie van het rapport Datacenters & Duurzaamheid. Het rapport is gepubliceerd door de brancheorganisatie DDA. De sector roept onder andere klanten op te outsourcen naar moderne en efficiënte datacenters.
Datacenter work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Om de volgende stappen te zetten naar nog meer verduurzaming is, is er ook een verantwoordelijkheid van de partijen die van datacenters gebruik maken, vindt de DDA. “Elk bedrijf dat bijdraagt aan de digitale economie zou zich bewust moeten zijn van de (milieu)impact van hun data en hoe hier mee om te gaan. Door de IT te outsourcen naar moderne en efficiënte datacenters kan elk bedrijf bijdragen aan de verduurzaming van de IT-apparatuur en dataverwerking”, schrijft de branchevereniging.

Klanten ook verantwoordelijk

Veel van de energie die door het datacenter wordt gebruikt, wordt gebruikt door de servers. “Van de totale energie die nodig is voor het draaiende houden van het datacenter gaat er maar 15 tot 20 procent naar facilitaire zaken zoals koeling.” Daarom zijn ook klanten van datacenters verantwoordelijk, want die zijn vaak eigenaren van die apparatuur. Daarom zegt de DDA: “Het is belangrijk dat deze partijen ook deze verantwoordelijkheid nemen en hun rol in het verduurzamingsproces serieus oppakken, in samenwerking met de sector.”

Een andere oproep die DDA doet is dat de overheid nog wat stappen zetten als het gaat om gebruik van restwarmte van datacenters. De sector roept op tot centrale regie. Door het ontbreken daarvan, en gebrek aan ruimtelijke planning en het hebben van knellende wetgeving blijft versnelling van uitrol op grote schaal van dergelijke projecten uit, zegt de branchevereniging.

Duurzame initiatieven

Volgens het rapport werkt de datacentersector hard aan om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De sector heeft die belofte gedaan in het Climate Neutral Datacenter Pact dat in samenwerking met de Europese Commissie is opgesteld. Datacenters moeten hiervoor aan strenge eisen voldoen, schrijft de DDA, maar die zijn “tegelijkertijd haalbaar zijn voor elk ambitieus datacenter in Europa”.

Een ander initiatief dat de energietransitie moet versnellen, volgens de DDA, zijn de duurzame energieprojecten door middel van langetermijn contracten (PPA’s). “Door middel van deze PPA’s kunnen datacenters bijdragen aan de financiering van duurzame energieprojecten zoals nieuwe wind- en zonneparken, zonder dat daar subsidies voor nodig zijn.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in