Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel meer personeel voor datacenters gezocht

De vraag naar werknemers voor datacenters neemt in de komende jaren flink toe. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) en dienstverlener Mercer. Alleen al in Nederland groeit het aantal werknemers tussen 2020 en 2025 naar verwachting met ruim 1.800.
Microsoft datacenter
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Datacenters worden steeds belangrijker nu we meer online doen, stelt de DDA in het rapport Building the Data Center Workforce of the Future. "Zeker nu een groot deel van de samenleving thuis werkt door de pandemie, realiseren we ons hoe bijzonder het eigenlijk is dat dit kan. Hierdoor zien we hoe belangrijk digitale diensten zijn om ons werk te kunnen doen en dit zal met de jaren alleen maar toenemen", zegt Eline Stuivenwold, beleidsmaker Onderwijs & Werkgelegenheid van de DDA.

De komende jaren neemt de vraag naar werknemers naar verwachting ook toe. Colocatie datacenters denken in de toekomst 46% meer personeel nodig te hebben tussen 2020 en 2025. Bij hyperscale datacenters als die van Google en Microsoft groeit de werkgelegenheid naar verwachting zelfs met 165% naar 1.775 werknemers. In totaal groeit de werkgelegenheid binnen Nederlandse datacenters naar verwachting naar 6.990 in 2025, tegenover 5.150 in 2020. 

Extreme schaarste

Het vinden van personeel is echter niet makkelijk. Er is namelijk een groeiend tekort aan gekwalificeerd personeel. "Er is veel vraag naar technisch talent, terwijl het landelijke aanbod klein is. Datacenters moeten concurreren met andere industrieën die doorgaans al veel langer meedraaien en meer naamsbekendheid hebben in vergelijking met de relatief jonge datacenter-industrie", zegt Stuivenwold. Vooral engineers en IT-specialisten zijn volgens het rapport moeilijk te vinden.

Volgens Stuivenwold is het belangrijk dat er proactief acties ondernomen worden om de kloof te overbruggen. In het rapport worden meerdere ideeën gesuggereerd. Zo wordt geadviseerd om een duidelijke propositie neer te zetten voor werknemers. "Datacenters moeten nadenken over het soort werkgever dat ze willen zijn. Wat onderscheidt hen van andere industrieën? In welke zin is het werk zinvol? Hoe wil je dat werkgevers hun rol ervaren? Een duidelijke propositie is van essentieel belang voor de branche als zij de pool van talent willen vergroten", stelt Chris Upjohn, commercial leader bij Mercer.

Ook het adviseert het rapport om naar talent te zoeken op plekken waar andere industrieën dat niet doen. "Focus bijvoorbeeld op competenties in plaats van vaardigheden. Vaardigheden kunnen aangeleerd worden, terwijl probleemoplossende competenties en een groot verantwoordelijkheidsgevoel kwaliteiten zijn die moeilijker aan te leren zijn", aldus het rapport. Daarnaast wordt geopperd om nauwe relaties met scholen aan te gaan en meer te gaan samenwerken als industrie wat betreft de inzet van talent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in