Overslaan en naar de inhoud gaan

'Koelwater Noord-Hollandse datacentra komt niet in drinkwater'

De inwoners van Noord-Holland hoeven zich geen zorgen te maken dat de enorme behoefte aan koelwater van datacenters in Wieringermeer een gevaar is voor de levering van drinkwater. Dat blijkt uit een antwoord van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op Kamervragen.

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk wilde onder meer van de minister weten of de zorgen van bewoners over onvoldoende drinkwater en het gevaar van chemicaliën in drinkwater terecht zijn. De minister heeft, gebaseerd op informatie van waterleidingbedrijf PWN, aangegeven dat zij zich geen zorgen hoeven maken. Ook niet tijdens een hittegolf.

Provincie Noord Holland en het drinkwaterbedrijf PWN geven aan dat de levering van drinkwater voor koeling relatief klein is: 0,6% van de totale levering in het gehele voorzieningsgebied. De minister vroeg bij provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollandsnoorderkwartier (HHNK) na welke lozingsvergunningen er zijn afgegeven voor de datacenters. Bij één datacenter wordt niets toegevoegd aan het drinkwater dat voor koeling wordt gebruikt. Bij het andere datacenter wordt zout toegevoegd om het water te ontharden.

Regels voor concentraties

Ook wordt er volgens Van Nieuwenhuizen geen koelwater in drinkwater geloosd. Drinkwater wordt door datacenters voor koeldoeleinden gebruikt, waarna het wordt geloosd op oppervlaktewater zoals sloten en vaarten. Daarbij zijn er regels voor de concentraties in het water. De lozing mag daarbij geen verslechtering zijn voor de bestaande waterkwaliteit. De minister ziet wat betreft de lozing van chemicaliën door datacenters geen aanleiding voor extra onderzoek.

Omdat er steeds meer datacenters in Nederland bijkomen, wordt er inmiddels op regionaal niveau gewerkt aan beleid om datacenters beter ‘in te passen’. Zo worden er onder meer duidelijke vestigingsvoorwaarden bepaald die provincies kunnen gebruiken. Volgens de minister worden daarbij aspecten als waterverbruik, energieverbruik en ruimtelijke inpassing meegenomen.

525 kuub water per uur

De Kamervragen over koelwater van datacenters in Wieringermeer werden gesteld naar aanleiding van  een onderzoeksrapport dat voor intern gebruik was bedoeld. Naar schatting trekken datacentra van Google en Microsoft per uur 525 kuub water uit het leidingnet, een volume iets groter dan een 25-meter zwembad. Per jaar gaat het om 4,6 miljoen kuub water, berekenen onderzoekers in hun rapport waar De Telegraaf en het Noord-Hollands Dagblad over schrijven.

De gemeente wil daarnaast nog eens toestemming wil geven voor vijf nieuwe datacentra.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in