Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Geen tweede Microsoft-datacenter bij Middenmeer

Kort IT-nieuws van vandaag. 

14 juli 2021

Kort IT-nieuws van vandaag. 

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chiptekorten auto-industrie kosten TomTom omzet

routenavigatie
© TomTOm

Navigatiespecialist TomTom heeft in het eerste halfjaar een hogere omzet geboekt dankzij het herstel in de wereldwijde auto-industrie. Het Amsterdamse bedrijf spreekt ondanks die stijging van teleurstellende resultaten, doordat chiptekorten de productie van auto's dwars zaten. TomTom ziet zich daardoor genoodzaakt zijn vooruitzichten voor heel 2021 naar beneden bij te stellen.

"Ondanks de omzetstijging op jaarbasis was onze omzet uit de automotive-divisie lager dan verwacht omdat wereldwijde tekorten aan halfgeleiders de productievolumes van onze klanten raakten", schrijft het bedrijf bij zijn halfjaarcijfers.

TomTom rekent nu op een jaaromzet tussen de 500 miljoen en 530 miljoen euro. Eerder hield het bedrijf nog rekening met opbrengsten die konden oplopen tot 570 miljoen euro.

De opbrengsten stegen in het eerste halfjaar met 4 procent tot 264,3 miljoen euro. Dat was vooral te danken aan de zakelijke tak. De consumentendivisie die de ooit zo populaire navigatiekastjes maakt, verkocht voor 19 procent minder aan producten. De verkopen aan de auto-industrie stegen extra hard in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Toen kelderden de opbrengsten van deze divisie omdat autofabrikanten door corona massaal hun fabrieken moesten sluiten.

Net zoals in de voorgaande periode gaf TomTom meer geld uit dan dat er binnenkwam. Het nettoverlies in de eerste helft van 2021 kwam uit op 35,1 miljoen euro. Een jaar eerder was dat tekort nog 124,8 miljoen euro. (ANP)

 


 

Geen tweede Microsoft-datacenter bij Middenmeer

Datacenter Work
© Shutterstock

De provincie Noord-Holland gaat niet akkoord met de komst van een nieuw, tweede datacenter van Microsoft aan de westkant van de A7, bij Middenmeer (gemeente Hollands Kroon). De provincie had daar eerder al bedenkingen bij, omdat volgens haar een toegangsweg naar die locatie niet berekend zou zijn op nog meer verkeer. Maar de gemeente kwam niet aan die bezwaren tegemoet, aldus Gedeputeerde Staten. Het provinciebestuur geeft daarom een zogeheten reactieve aanwijzing, waarmee het bestemmingsplan van de gemeente op dit punt buiten werking wordt gesteld. Hollands Kroon kan nog in beroep bij de Raad van State.

De aanwijzing hangt samen met een conceptstrategie die de provincie woensdag heeft gepubliceerd. Die houdt in dat in Noord-Holland alleen nog nieuwe datacenters mogen komen op specifieke bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer, Diemen en Hollands Kroon. Gemeenten die zo'n datacenter willen huisvesten, moeten met de provincie afspraken maken over het verbruik van energie en water, hoe het pand wordt ingepast in het landschap en wat er gebeurt met restwarmte.

De provincie hoopt dat zo de impact van zulke datacenters op de omgeving zo klein mogelijk blijft, zo staat in de conceptstrategie. Eind dit jaar wordt een definitieve aanpak vastgesteld.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zeggen "dat de provincie niet tegen de komst van datacenters is. Steeds meer bedrijven zijn in meer of mindere mate afhankelijk van datacenters. Wel hebben Gedeputeerde Staten steeds duidelijk gemaakt aan de gemeente Hollands Kroon dat er grote zorgen leven over de verkeersontsluiting en over de randvoorwaarden." (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.